SUROVINY

  • 8 stonků zeleného chřestu
  • 3 rajčata
  • 8 červených cherry rajčat a 8 žlutých cherry rajčat
  • 30 g lískových ořechů
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g oloupaných mandlí
  • 4 plátky citronu
  • 30 g rozinek
  • 30 g sušených brusinek
  • 70 g extra panenského olivového oleje
  • 30 g medu
  • 40 g citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 8 lístků bazalky
  • 5 snítek tymiánu
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 150 °C.
  • 2
    Lískové ořechy, vlašské ořechy a mandle vyskládáme do jedné vrstvy na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 6 minut. Poté je přendáme z plechu do mísy a necháme vychladnout.
  • 3
    Rajčata a chřest omyjeme a osušíme. Z chřestu odřízneme dolní dřevnatou část stonku a malým nožem odřízneme lístky. Poté ho šikmo nakrájíme na kousky dlouhé 3 cm. Hlavičky chřestu necháme vcelku.
  • 4
    Připravíme velkou mísu s 3 litry ledové vody.
  • 5
    V rendlíku na vyšším ohni přivedeme k varu vodu s cukrem, 1 kávovou lžičkou soli, tymiánem a plátky citronu. Do vroucí vody vložíme nakrájený chřest. Vaříme 4 minuty a poté ho ihned přendáme zchladit do připravené mísy s ledovou vodou. Vychlazený chřest necháme okapat v cedníku.
  • 6
    Cherry rajčata rozkrojíme napůl. Z velkých rajčat vykrojíme tuhé středy, rajčata nakrájíme na čtvrtiny a ty ještě na poloviny.
  • 7
    Vychlazené ořechy a mandle smícháme v míse s rozinkami, sušenými brusinkami, olivovým olejem, citronovou šťávou a medem. Přidáme nakrájená rajčata a chřest. Dochutíme špetkou soli a promícháme.
  • 8
    Před servírováním přidáme natrhané lístky bazalky.

TIP

Místo olivového oleje můžete požít olej oříškový. Salát bude mít výraznější oříškovou chuť. Můžete také použít kombinaci olivového a oříškového oleje. Místo klasických červených rajčat můžete použít jejich zelenou či žlutou odrůdu. Jednotlivé odrůdy je možné do salátu kombinovat. Čím starší chřest je, tím delší spodní část jeho stonku dřevnatí. Tuto část je nutné odříznout. Obvykle ale stačí odříznout zhruba 1–1,5 cm.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM