SUROVINY

  • 600 g filetů z kapra s kůží
  • 200 g majonézy
  • 120 g oloupané mrkve
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g oloupané petržele
  • 80 g oloupaného celeru
  • 500 ml octa
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • snítka kopru na ozdobu
  • 50 g soli

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.

POSTUP

  • 1
    Filety očistíme a nakrájíme na kostky 3×3 cm. Zeleninu nakrájíme na nudličky velikosti sirky.
  • 2
    Do hrnce nalijeme 600 ml vody a ocet a přidáme koření, cukr a sůl. Vše přivedeme k varu a necháme 10 minut vařit na středním ohni.
  • 3
    Přidáme zeleninu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a vaříme 2 minuty. Přidáme nakrájenou rybu, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a vaříme dalších 5 minut. Hrnec stáhneme z ohně a vše necháme nejlépe 24 hodin (minimálně však přes noc) vychladit.
  • 4
    Rybu scedíme, pečlivě vybereme veškeré koření a vyhodíme je. Nakonec ke kouskům ryby a zeleniny opatrně přimícháme majonézu. Salát necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Při podávání ho dozdobíme snítkou čerstvého kopru.

TIP

Zeleninu můžete místo krájení nastrouhat na hrubém struhadle. Lák musí být přechucený – lehce překyselený, lehce přesolený a lehce přeslazený. Chuť láku musí přejít do ryby. Pokud kapra necháte v láku 2 dny (v lednici), rozloží se i kosti. Kapr navíc lépe nasaje chutě. Do salátu můžete na poslední chvíli s majonézou přimíchat i několik pokrájených snítek čerstvého kopru.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM