Suroviny na čočku

  • 200 g zelené čočky
  • 65 g oloupané mrkve
  • 40 g oloupané šalotky
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • lístky z 1 stvolu řapíkatého celeru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce najemno nakrájené bazalky
  • 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Suroviny na salát

  • 1 menší ledový salát
  • 200 g sýra feta
  • 150 g připravené čočky
  • 12 cherry rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.

Postup na čočku

  • 1
    Čočku propláchneme ve studené vodě, dáme do rendlíku, přidáme mrkev, česnek, šalotku, tymián, bobkový list a řapíkatý celer, zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, než je čočka uvařená na skus, přibližně 18 minut.
  • 2
    Obsah rendlíku scedíme a tymián, bobkový list a řapíkatý celer vyhodíme.
  • 3
    Mrkev, česnek a šalotku nakrájíme na kostičky o hraně 0,5cm.
  • 4
    Nakrájenou zeleninu promícháme s uvařenou čočkou, přidáme vinný ocet, olivový olej, nakrájenou bazalku, pažitku a petržel a promícháme. Dle chuti osolíme a opepříme.

Postup na salát

  • 1
    Ledový salát nakrájíme nahrubo. Rajčata překrojíme na polovinu. Sýr rozdrobíme na menší kousky.
  • 2
    Ledový salát, rajčata a sýr smícháme ve větší míse s připravenou čočkou. Salát dle chuti osolíme, opepříme a těsně před podáváním salát zakápneme olivovým olejem.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na čočku

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suroviny na salát

 
 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM