Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- ústřice
- citronová šťáva
- tabasco dle chuti
PAIRING DISHES WITH WINE
- Nejlepší volbou k mořským plodům jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Ústřici odříznutou od schránky zakápneme několika kapkami citronové šťávy a sníme ji co nejrychleji rovnou z lastury. Ústřici můžeme dochutit 2 kapkami omáčky Tabasco.
Tip
Otevřít ústřici není nijak složité. Chce to cvik, trochu síly, speciální nůž na ústřice a utěrku. Nejprve ústřice zkontrolujte. Musí být pevně zavřené, otevřené rovnou vyhoďte. V košíku by měly být ústřice vždy naskládané hlubší částí ulity směrem dolů. Jen tak se v nich udrží vnitřní voda, kterou potřebují k životu.
Budete potřebovat čistou utěrku, nůž na otevírání ústřic (ten doporučujeme koupit, nikdy neotevírejte ústřice nožem, kterým krájíte maso) a případně speciální kroužkovou rukavici (rukavice je velmi drahá, nepracujete-li s ústřicemi denně, raději se naučte otevírat opatrně ústřice jen s pomocí utěrky a nože na ústřice).
POSTUP:
1. Uchopte ústřici pevně do ruky chráněné utěrkou nebo speciální rukavicí tak, aby vypouklá strana byla dole a špičatá část (zámek) směrem k vám.
2. Špičku nože vsuňte do zámku ústřice a páčivým rotačním pohybem nožem ústřici otevřete. Od vrchní lastury odřízněte sval chránící uzavření ústřice, odklopte vrchní lasturu a odřízněte sval, kterým se ústřice drží spodní lastury. Pokud je ústřice čerstvá, je v lastuře po otevření voda. Přidržte ústřici v lastuře a vodu vylijte. Odplavíte tak písek, který může v ústřici být a případné nečistoty a „střepinky“ které se mohly ulomit během otevírání. Ústřice si vytvoří sama druhou vodu.
Ústřice se podávají po tuctech nebo půltuctech, tedy po dvanácti nebo šesti kusech.
![Roman Vaněk](https://cdn.rohlik.cz/images/meals/author/portret_CHEF_kucharka-min.png)
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef