Pečená dýně s pistáciemi

4 PORCE

SUROVINY

  • 1 kg oloupané dužniny máslové dýně
  • 200 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 130 g oloupané cibule
  • 100 g nesolených pistácií
  • 20 g dužniny červené chilli papričky
  • 10 g nahrubo nakrájeného koriandru
  • 500 ml rostlinného oleje
  • 80 ml limetové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce medu
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Cibuli nakrájíme na jemné měsíčky a poprášíme je hladkou moukou. V rendlíku rozehřejeme vyšší vrstvu rostlinného oleje na 160 °C a cibuli v něm pomalu smažíme dozlatova. Přendáme ji na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 3
    Dýni nakrájíme na měsíčky silné 1 cm a dlouhé 8 cm. Vložíme je do velké mísy, osolíme, opepříme, přidáme 3 lžíce olivového oleje a promícháme. V jedné vrstvě rozložíme na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 10 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  • 4
    Teplotu v troubě snížíme na 160 °C. Pistácie položíme na plech a vložíme do trouby na 10 minut. Přendáme je do mísy, necháme vychladnout a poté je nakrájíme nahrubo. Dáme stranou.
  • 5
    Chilli papričku nakrájíme najemno. V misce metličkou vyšleháme limetovou šťávu s medem a zbylým olivovým olejem. Přidáme chilli papričku a koriandr, osolíme, opepříme, promícháme a necháme odležet 20 minut.
  • 6
    Polovinu nakrájených pistácií smícháme s pečenou dýní. Pokapeme dresinkem a bílým jogurtem a posypeme zbylými pistáciemi a smaženou cibulkou.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

1 kg oloupané dužniny máslové dýně
200 g bílého jogurtu řeckého typu
130 g oloupané cibule
 
100 g nesolených pistácií
 
20 g dužniny červené chilli papričky
 
10 g nahrubo nakrájeného koriandru
 
500 ml rostlinného oleje
 
80 ml limetové šťávy
 
5 lžic olivového oleje
 
1 lžíce hladké mouky
 
1 lžíce medu
 
pepř
 
sůl