Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
CIBULE
- 4 velké cibule
- 500 g hrubé mořské soli
- 100 g vepřových nebo telecích jater
- 50 g slaniny
- ½ lžičky sušené majoránky
- špetka pepře
- sůl
- 2 lžičky strouhanky
- 10 lístků plocholisté petržele
BEŠAMEL
- 10 g másla
- 15 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- špetka muškátového květu
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na cibule
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Cibule zbavíme špinavé vrchní slupky. Vršek cibule opatrně odřízneme v jedné čtvrtině a cibuli opět přiklopíme. Do pekáčku nasypeme hrubou sůl, položíme na ni cibule, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut.
Postup na bešamel
- 1V rendlíku na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme mouku a půl minuty mícháme metličkou. Za stálého míchání přilijeme veškeré mléko, stáhneme oheň na minimum, přidáme špetku soli a muškátového květu a za stálého míchání metličkou pomalu vaříme 10 minut. Poté stáhneme z ohně a necháme částečně vychladit.
Postup na dokončení
- 1Teplotu trouby stáhneme na 160 °C. Cibule vyndáme z pekáče a vnitřky cibulí opatrně lžící vydlabeme. Ponecháme poslední jednu vrstvu dužniny a slupku. Polovinu vydlabané části cibulí nakrájíme najemno. Druhou polovinu použijeme do jiného pokrmu nebo vyhodíme.
- 2átra očistíme a nakrájíme spolu se slaninou na malé kostičky. Směs dáme do mísy, přidáme nasekané vnitřky cibulí, majoránku, čerstvě mletý pepř a vše zalijeme bešamelem. Promícháme, případně lehce osolíme.
- 3Směsí naplníme vydlabané cibule a vložíme je zpět do pekáče. Strouhanku smícháme s nakrájenou plocholistou petrželí a posypeme jí vršky cibulí. Vložíme zpět do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut.
Tip
Podávat můžete například s bramborovou kaší. Recept od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef