Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny na cibule

  • 4 velké cibule
  • 500 g hrubé mořské soli
  • 100 g vepřových nebo telecích jater
  • 50 g slaniny
  • 10 lístků plocholisté petržele
  • 2 lžičky strouhanky
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • špetka pepře
  • sůl

Suroviny na bešamel

  • 100 ml mléka
  • 15 g hladké mouky
  • 10 g másla
  • špetka muškátového květu
  • sůl

Postup na cibule

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 180 °C. Cibule zbavíme špinavé vrchní slupky. Vršek cibule opatrně odřízneme v jedné čtvrtině a cibuli opět přiklopíme. Do pekáčku nasypeme hrubou sůl, položíme na ni cibule, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut.

Postup na bešamel

  • 1
    V rendlíku na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme mouku a půl minuty mícháme metličkou. Za stálého míchání přilijeme veškeré mléko, stáhneme oheň na minimum, přidáme špetku soli a muškátového květu a za stálého míchání metličkou pomalu vaříme 10 minut. Poté stáhneme z ohně a necháme částečně vychladit.

Postup na dokončení

  • 1
    Teplotu trouby stáhneme na 160 °C. Cibule vyndáme z pekáče a vnitřky cibulí opatrně lžící vydlabeme. Ponecháme poslední jednu vrstvu dužniny a slupku. Polovinu vydlabané části cibulí nakrájíme najemno. Druhou polovinu použijeme do jiného pokrmu nebo vyhodíme.
  • 2
    átra očistíme a nakrájíme spolu se slaninou na malé kostičky. Směs dáme do mísy, přidáme nasekané vnitřky cibulí, majoránku, čerstvě mletý pepř a vše zalijeme bešamelem. Promícháme, případně lehce osolíme.
  • 3
    Směsí naplníme vydlabané cibule a vložíme je zpět do pekáče. Strouhanku smícháme s nakrájenou plocholistou petrželí a posypeme jí vršky cibulí. Vložíme zpět do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut.

TIP

Podávat můžete například s bramborovou kaší. Recept od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef