Suroviny

  • 1 filet z lososa s kůží o váze 800 g
  • 1 kg hnědého třtinového cukru
  • 80 ml vodky nebo brandy
  • 500 g hrubé mořské soli
  • 30 g čerstvého kopru + několik snítek na ozdobu
  • citron a najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžička drceného pepře

Ještě potřebujete

  • potravinářskou fólii

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.

Postup

  • 1
    Rybu vykostíme pinzetou. Smícháme cukr se solí, pepřem a citronovou kůrou.
  • 2
    Na dno pekáče vysypeme třetinu cukrové směsi. Na směs položíme filet z ryby kůží dolů, pokryjeme ho koprem a zbytkem směsi a zakápneme alkoholem. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odležet 12–16 hodin.
  • 3
    Filet z lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a pečlivě osušíme. Dlouhým ostrým nožem zešikma krájíme plátky silné 2–3 mm.
     
     
     
     

TIP

Při strouhání citronové kůry dejte pozor, aby se do misky nedostala bílá část kůry. Ta je hořká. Ideálně strouhněte vždy jen dvakrát a citronem pootočte. Takto upravenou rybu můžete například servírovat na bliny nebo jen tak s opečeným toustovým chlebem.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

 
 
 
 
 
 
 

Ještě potřebujete

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM