Falafel

20 KUSŮ

SUROVINY

  • 400 g cizrny
  • 120 g oloupané cibule
  • 40 g lístků plocholisté petržele
  • 20 g oloupaného česneku
  • 10 g dužniny chilli papričky
  • 2 g mletého římského kmínu
  • rostlinný olej na smažení
  • 8 g soli

POSTUP

  • 1
    Cizrnu namočíme do studené vody na 10–12 hodin. Poté ji scedíme, důkladně propláchneme ve studené vodě a v cedníku necháme okapat.
  • 2
    Cibuli, česnek, petržel a chilli papričku nakrájíme najemno. Spolu s cizrnou, solí a římským kmínem vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno. Dáme na 2 hodiny odležet do lednice.
  • 3
    Z odleželého těsta vytvarujeme 20 kuliček a lehce je dlaní rozmáčkneme na placičky vysoké 1 cm.
  • 4
    V rendlíku na středním ohni rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 160 °C a falafel v něm smažíme postupně 2–2,5 minuty z každé strany dozlatova. Falafel musí v oleji plavat. Hotový falafel položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.

TIP

Do těsta můžete přidat špetku jedlé sody, falafel pak bude nadýchanější a křupavější. Falafel můžete vytvarovat na jednotlivé kousky pomocí speciální formy k tomu určené. K přípravě budete potřebovat mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

400 g cizrny
120 g oloupané cibule
40 g lístků plocholisté petržele
 
20 g oloupaného česneku
 
10 g dužniny chilli papričky
 
2 g mletého římského kmínu
 
rostlinný olej na smažení
 
8 g soli