Skip navigation

12 PIECES
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR SOURDOUGH STARTER

  • 10 g čerstvého droždí
  • 30 g hladké mouky

INGREDIENTS FOR DOUGH

  • 50 ml vlažného mléka
  • 50 g změklého másla
  • 10 g čerstvého droždí
  • 420 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 10 g soli
  • rostlinný olej na vymazání plechu

INGREDIENTS FOR TOPPING

  • 2 žloutky
  • 5 lžic mléka
  • hrubá mořská sůl

YOU ALSO NEED

  • potravinářskou fólii

PAIRING DISHES WITH TEA

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte s kvalitním černým sypaným čajem.

INSTRUCTIONS FOR SOURDOUGH STARTER

  • 1
    V misce smícháme droždí se 40 ml vlažné vody a přimícháme mouku. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zrát 2 hodiny v pokojové teplotě

INSTRUCTIONS FOR DOUGH

  • 1
    Do mísy robotu vlijeme 160 ml vlažné vody, mléko, kvásek a přidáme ostatní suroviny. Mícháme na střední rychlost 10 minut do tuhého těsta.
  • 2
    Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vypracované těsto. Rukama z něj vytvarujeme bochánek, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě zrát 30 minut, než zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto rukama zpracujeme do bochánku, přikryjeme a necháme znovu přikryté utěrkou 30 minut zrát.
  • 3
    Vyzrálé těsto rozválíme do válečku, rozdělíme ho na 12 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku vyválíme na 45 cm dlouhý a 12 mm silný váleček, širší uprostřed a užší na koncích. Ohneme ho do podkovy, křížem přehneme a vytvarujeme preclík. Vál posypeme moukou a položíme na něj připravené preclíky. Necháme je 10 minut odpočinout.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 190 ºC.
  • 5
    V kastrolu přivedeme k varu vodu. Preclíky po 2–3 kusech vložíme do vroucí vody, stáhneme oheň na minimum a vaříme 1 minutu. Předvařené preclíky vyndáme z vody, osušíme je a položíme na plechy vymazané olejem dostatečně daleko od sebe.
  • 6
    V misce rozmícháme žloutek s mlékem a směsí potřeme preclíky. Na nejsilnější straně nařízneme lehce preclíky ostrým nožem, posypeme je solí a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 25 minut do tmavězlaté barvy.
     
     
     
     
     
     
     
     
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR SOURDOUGH STARTER

INGREDIENTS FOR DOUGH

INGREDIENTS FOR TOPPING

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH TEA