Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

12 PIECES
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR SOURDOUGH STARTER

  • 10 g čerstvého droždí
  • 30 g hladké mouky

INGREDIENTS FOR DOUGH

  • 50 ml vlažného mléka
  • 50 g změklého másla
  • 10 g čerstvého droždí
  • 420 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 10 g soli
  • rostlinný olej na vymazání plechu

INGREDIENTS FOR TOPPING

  • 2 žloutky
  • 5 lžic mléka
  • hrubá mořská sůl

YOU ALSO NEED

  • potravinářskou fólii

PAIRING DISHES WITH TEA

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte s kvalitním černým sypaným čajem.

INSTRUCTIONS FOR SOURDOUGH STARTER

  • 1
    V misce smícháme droždí se 40 ml vlažné vody a přimícháme mouku. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zrát 2 hodiny v pokojové teplotě

INSTRUCTIONS FOR DOUGH

  • 1
    Do mísy robotu vlijeme 160 ml vlažné vody, mléko, kvásek a přidáme ostatní suroviny. Mícháme na střední rychlost 10 minut do tuhého těsta.
  • 2
    Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vypracované těsto. Rukama z něj vytvarujeme bochánek, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě zrát 30 minut, než zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto rukama zpracujeme do bochánku, přikryjeme a necháme znovu přikryté utěrkou 30 minut zrát.
  • 3
    Vyzrálé těsto rozválíme do válečku, rozdělíme ho na 12 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku vyválíme na 45 cm dlouhý a 12 mm silný váleček, širší uprostřed a užší na koncích. Ohneme ho do podkovy, křížem přehneme a vytvarujeme preclík. Vál posypeme moukou a položíme na něj připravené preclíky. Necháme je 10 minut odpočinout.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 190 ºC.
  • 5
    V kastrolu přivedeme k varu vodu. Preclíky po 2–3 kusech vložíme do vroucí vody, stáhneme oheň na minimum a vaříme 1 minutu. Předvařené preclíky vyndáme z vody, osušíme je a položíme na plechy vymazané olejem dostatečně daleko od sebe.
  • 6
    V misce rozmícháme žloutek s mlékem a směsí potřeme preclíky. Na nejsilnější straně nařízneme lehce preclíky ostrým nožem, posypeme je solí a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 25 minut do tmavězlaté barvy.
     
     
     
     
     
     
     
     
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR SOURDOUGH STARTER

INGREDIENTS FOR DOUGH

INGREDIENTS FOR TOPPING

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH TEA