SUROVINY

  • 60 g čerstvého medvědího česneku
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 40 g oloupané cibule
  • 60 g másla
  • 600 ml smetany, min. 31%
  • 1 uvařená brambora
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Cibuli najemno nakrájíme. Bramboru nakrájíme na větší kousky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přilijeme víno a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek a 1 lžičku soli.
  • 2
    Polévku opět necháme přijít k varu a vaříme 1 minutu. Ještě horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Polévku dle potřeby dochutíme solí.
  • 3
    V pánvi na vyšším ohni rozpálíme zbylé máslo. Jakmile začne lehce zlatavě pěnit, pánev odstavíme a tímto máslem, které získalo lehkou oříškovou chuť, dochutíme polévku v talíři.

TIP

Víno použijte vždy suché. Třeba Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé. Můžete použít i medvědí česnek mražený. V tom případě ho budete po rozmrznutí potřebovat 110 g. Polévku můžete ještě horkou vlít do mixéru a rozmixovat. Vařená brambora polévku lehce zahustí.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef