SUROVINY

  • 300 g uvařeného kuřecího masa
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 100 g másla
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 200 g oloupané cibule
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 100 g oloupané mrkve
  • 100 g cukety
  • 100 g uvařených brambor
  • 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět.
  • 2
    Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme vývar, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme nezakryté 15 minut. Občas zamícháme, aby se na dně nevytvořil nápek. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu, promícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme dalších 5 minut. Občas zamícháme.
  • 3
    Polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Dochutíme 2 kávovými lžičkami soli (nebo dle chuti), špetkou pepře a promícháme.
  • 4
    Maso nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a dáme do polévky prohřát. Mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 5
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme mrkev a 30 vteřin restujeme. Přidáme cuketu a restujeme dalších 30 vteřin. Přidáme brambory a vše restujeme dalších 30 vteřin. Stáhneme oheň na polovinu, přidáme tymián, špetku soli a pepře a za stálého míchání restujeme 1 minutu. Vyndáme tymián z pánve a zeleninu rozdělíme do talířů. Zalijeme připravenou polévkou a posypeme nakrájenou petrželí a pažitkou.

TIP

Pokud nemáte uvařené kuřecí maso, můžete ve vývaru uvařit 1–2 kuřecí prsa. Pak použijte v receptu 1,1 l kuřecího vývaru a jako první krok uvařte maso ve vývaru doměkka.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY