Krémová kuřecí polévka

Krémová kuřecí polévka

4–6 porcí

Postup

  • 1
    Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět.
  • 2
    Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme vývar, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme nezakryté 15 minut. Občas zamícháme, aby se na dně nevytvořil nápek. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu, promícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme dalších 5 minut. Občas zamícháme.
  • 3
    Polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Dochutíme 2 kávovými lžičkami soli (nebo dle chuti), špetkou pepře a promícháme.
  • 4
    Maso nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a dáme do polévky prohřát. Mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 5
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme mrkev a 30 vteřin restujeme. Přidáme cuketu a restujeme dalších 30 vteřin. Přidáme brambory a vše restujeme dalších 30 vteřin. Stáhneme oheň na polovinu, přidáme tymián, špetku soli a pepře a za stálého míchání restujeme 1 minutu. Vyndáme tymián z pánve a zeleninu rozdělíme do talířů. Zalijeme připravenou polévkou a posypeme nakrájenou petrželí a pažitkou.

TIP

Pokud nemáte uvařené kuřecí maso, můžete ve vývaru uvařit 1–2 kuřecí prsa. Pak použijte v receptu 1,1 l kuřecího vývaru a jako první krok uvařte maso ve vývaru doměkka.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

Celé kuře — 300 g

Máslo — 100 g

Pravděpodobně máte doma