SUROVINY

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 350 oloupaných brambor
  • 260 g cibule
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 4–6 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • špetka drceného kmínu
  • špetka pálivé papriky
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji lehce zesklovatět. Přidáme drcený kmín, papriku, hladkou mouku a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem a promícháme.
  • 2
    Kysané zelí vymačkáme a nálev dáme stranou. Zelí nakrájíme nahrubo a přidáme do vývaru i se třetinou kyselého nálevu. Přidáme bobkové listy, brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme uzené maso nakrájené na kostky stejně velké jako brambory a vaříme dalších 5 minut. Vyjmeme bobkové listy a polévku dochutíme solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí. Podáváme se lžící zakysané smetany.

TIP

Nejraději použijte maso ze žeber. Místo něj můžete použít například uzenou vepřovou plec nebo maso z uzeného kolena. Pokud je potřeba uzené povařit, aby bylo měkčí, vařte ho zvlášť ve vodě, nikoliv v polévce – měla by příliš „uzenou“ chuť. Drcený kmín je lepší než celý, dá polévce výraznější chuť. Totéž platí o pepři. Kmín sypte vždy na začátku, do rozpáleného tuku, protože jen tak se dokonale rozvine jeho vůně. Místo uzeného masa můžete do polévky dát klobásu (například paprikovou nebo ostravskou), pokrájenou na kousky a opečenou na pánvi.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY