SUROVINY

  • 150 g bílých fazolí
  • 150 g červených fazolí
  • 100 g cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g sladké papriky
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • ½ kávové lžičky pálivé papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Fazole propláchneme a každý druh namočíme zvlášť do 2 l vody na 6 hodin, ideálně přes noc. Poté fazole osolíme a každý druh zvlášť uvaříme téměř doměkka ve vodě, ve které byly namočené. Hotové fazole scedíme a dáme stranou.
  • 2
    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme za častého míchání dozlatova. Za stálého míchání přidáme postupně protlak, sladkou i pálivou papriku, prolisovaný česnek a vše zaprášíme moukou. Stáhneme oheň na třetinu a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem, zvýšíme teplotu a přidáme bobkový list. Přidáme uvařené fazole, dochutíme solí a pepřem a necháme na mírném ohni 20 minut nezakryté vařit.
  • 3
    V případě potřeby nakonec polévku dosolíme. Podáváme posypané nakrájenou petrželí.

TIP

Fazole vařte zvlášť, každé se vaří jinak dlouho, použít můžete i hotové měkké fazole z konzervy. Pak budete potřebovat 250 g bílých a 250 g červených fazolí. Do základu k cibuli můžete přidat 150 g slaniny nakrájené na kostičky. Namísto pálivé papriky můžete přidat i čerstvou nebo sušenou chilli papričku, tu ale přidejte už společně s fazolemi.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY