Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 150 g bílých fazolí
  • 150 g červených fazolí
  • 100 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 20 g sladké papriky
  • ½ kávové lžičky pálivé papriky
  • 40 g hladké mouky
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele

INSTRUCTIONS

  • 1
    Fazole propláchneme a každý druh namočíme zvlášť do 2 l vody na 6 hodin, ideálně přes noc. Poté fazole osolíme a každý druh zvlášť uvaříme téměř doměkka ve vodě, ve které byly namočené. Hotové fazole scedíme a dáme stranou.
  • 2
    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme za častého míchání dozlatova. Za stálého míchání přidáme postupně protlak, sladkou i pálivou papriku, prolisovaný česnek a vše zaprášíme moukou. Stáhneme oheň na třetinu a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem, zvýšíme teplotu a přidáme bobkový list. Přidáme uvařené fazole, dochutíme solí a pepřem a necháme na mírném ohni 20 minut nezakryté vařit.
  • 3
    V případě potřeby nakonec polévku dosolíme. Podáváme posypané nakrájenou petrželí.
Tip
Fazole vařte zvlášť, každé se vaří jinak dlouho, použít můžete i hotové měkké fazole z konzervy. Pak budete potřebovat 250 g bílých a 250 g červených fazolí. Do základu k cibuli můžete přidat 150 g slaniny nakrájené na kostičky. Namísto pálivé papriky můžete přidat i čerstvou nebo sušenou chilli papričku, tu ale přidejte už společně s fazolemi.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS