Hrášková krémová polévka

Hrášková krémová polévka

4–6 porcí

Postup

  • 1
    Pórek a cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 70 g másla, přidáme pórek a cibuli, zamícháme, přiklopíme poklicí a necháme dusit 3 minuty. Opět promícháme.
  • 2
    Přidáme mražený hrášek, zvýšíme oheň a důkladně mícháme 2 minuty. Přilijeme vroucí vývar, osolíme, opepříme, přidáme cukr a přivedeme k varu. Přidáme sladkou i zakysanou smetanu, opět přivedeme k varu a kastrol stáhneme z ohně.
  • 3
    Přidáme lístky máty, zbylé máslo a polévku důkladně rozmixujeme v mixéru. Poté ji přepasírujeme přes cedník do čistého hrnce. Polévku před podáváním jen krátce prohřejeme a dle potřeby dochutíme solí.

TIP

Pokud chcete, aby polévka získala svěží zelenou barvu, nesmíte hrášek dlouho vařit, při delším vaření totiž šedne. Polévku můžete podávat s opečenými krutony z rohlíku či housky.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na polévku

Pórek — 100 g

Cibule — 100 g

Pravděpodobně máte doma