Skip navigation
  • We'll be soon preparing your order!
    Your purchase will be delivered 23.12. at 21:00. Till 20:50 you can still add products to it.
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more
    How did we do?

    Please let us know how was your purchase that we delivered today at 07:39.

    Awesome
    Good
    Not good
    Horrible
4–6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 100 g oloupané cibule
  • 10 g soli
  • 100 g másla
  • 10 g cukru krupice
  • 100 g omyté bílé části pórku
  • 500 g mraženého hrášku
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • špetka mletého pepře
  • 10 středně velkých lístků máty

INSTRUCTIONS

  • 1
    Pórek a cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 70 g másla, přidáme pórek a cibuli, zamícháme, přiklopíme poklicí a necháme dusit 3 minuty. Opět promícháme.
  • 2
    Přidáme mražený hrášek, zvýšíme oheň a důkladně mícháme 2 minuty. Přilijeme vroucí vývar, osolíme, opepříme, přidáme cukr a přivedeme k varu. Přidáme sladkou i zakysanou smetanu, opět přivedeme k varu a kastrol stáhneme z ohně.
  • 3
    Přidáme lístky máty, zbylé máslo a polévku důkladně rozmixujeme v mixéru. Poté ji přepasírujeme přes cedník do čistého hrnce. Polévku před podáváním jen krátce prohřejeme a dle potřeby dochutíme solí.
Tip
Pokud chcete, aby polévka získala svěží zelenou barvu, nesmíte hrášek dlouho vařit, při delším vaření totiž šedne. Polévku můžete podávat s opečenými krutony z rohlíku či housky.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS