Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • 400 g čočky
  • 400 g oloupaných brambor
  • 300 g šunky vcelku
  • 300 g kysaného zelí
  • 30 g másla
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Čočku alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc namočíme do studené vody. Tu poté slijeme a čočku propláchneme studenou vodou. Dáme ji do hrnce, přidáme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a čočku uvaříme do poloměkka.
  • 2
    Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a prolisujeme. Vymačkáme zelí a nakrájíme ho na kratší kousky, tak aby se vešly na lžíci. Přidáme k čočce spolu s bramborami a česnekem. Vaříme na mírném ohni doměkka.
  • 3
    Šunku nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. V pánvi na vyšším ohni zpěníme máslo, přidáme šunku a orestujeme ji dozlatova. Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidáme orestovanou šunku a zakysanou smetanu. Stáhneme z ohně, promícháme a dle chuti osolíme.

TIP

Použijte kuřecí vývar a klasickou hnědou čočku. Čočku vařte ve vývaru kvůli tomu, aby polévka měla plnější chuť. Do této polévky se nejlépe hodí pražská šunka nebo šunka od kosti. Do vývaru, ve kterém vaříte čočku, můžete vyvařit kůži ze šunky. Polévka získá intenzivnější chuť. Kůži po uvaření čočky vyndejte.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef