Skip navigation

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 400 g čočky
  • 400 g oloupaných brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 300 g kysaného zelí
  • 30 g másla
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • 300 g šunky vcelku

INSTRUCTIONS

  • 1
    Čočku alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc namočíme do studené vody. Tu poté slijeme a čočku propláchneme studenou vodou. Dáme ji do hrnce, přidáme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a čočku uvaříme do poloměkka.
  • 2
    Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a prolisujeme. Vymačkáme zelí a nakrájíme ho na kratší kousky, tak aby se vešly na lžíci. Přidáme k čočce spolu s bramborami a česnekem. Vaříme na mírném ohni doměkka.
  • 3
    Šunku nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. V pánvi na vyšším ohni zpěníme máslo, přidáme šunku a orestujeme ji dozlatova. Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidáme orestovanou šunku a zakysanou smetanu. Stáhneme z ohně, promícháme a dle chuti osolíme.
Tip
Použijte kuřecí vývar a klasickou hnědou čočku. Čočku vařte ve vývaru kvůli tomu, aby polévka měla plnější chuť. Do této polévky se nejlépe hodí pražská šunka nebo šunka od kosti. Do vývaru, ve kterém vaříte čočku, můžete vyvařit kůži ze šunky. Polévka získá intenzivnější chuť. Kůži po uvaření čočky vyndejte.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS