4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 400 g čočky
  • 400 g oloupaných brambor
  • 300 g šunky vcelku
  • 300 g kysaného zelí
  • 30 g másla
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Čočku alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc namočíme do studené vody. Tu poté slijeme a čočku propláchneme studenou vodou. Dáme ji do hrnce, přidáme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a čočku uvaříme do poloměkka.
  • 2Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a prolisujeme. Vymačkáme zelí a nakrájíme ho na kratší kousky, tak aby se vešly na lžíci. Přidáme k čočce spolu s bramborami a česnekem. Vaříme na mírném ohni doměkka.
  • 3Šunku nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. V pánvi na vyšším ohni zpěníme máslo, přidáme šunku a orestujeme ji dozlatova. Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidáme orestovanou šunku a zakysanou smetanu. Stáhneme z ohně, promícháme a dle chuti osolíme.
Tip
Použijte kuřecí vývar a klasickou hnědou čočku. Čočku vařte ve vývaru kvůli tomu, aby polévka měla plnější chuť. Do této polévky se nejlépe hodí pražská šunka nebo šunka od kosti. Do vývaru, ve kterém vaříte čočku, můžete vyvařit kůži ze šunky. Polévka získá intenzivnější chuť. Kůži po uvaření čočky vyndejte.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

400 g čočky

Čočka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

400 g oloupaných brambor

Brambory typ A, B, C bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

300 g šunky vcelku

 

300 g kysaného zelí

 

30 g másla

 

1,2 l kuřecího vývaru

 

4 lžíce zakysané smetany

 

4 stroužky česneku

 

sůl