SUROVINY

  • 6 menších čerstvých hříbků
  • 400 g oloupaných brambor
  • 100 g oloupané cibule
  • 90 g másla
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • najemno nakrájená pažitka
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, cibuli nakrájíme najemno.
  • 2
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g másla a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět. Přidáme brambory, promícháme, osolíme, opepříme, přiklopíme poklicí a necháme 3 minuty dusit. Poté přilijeme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme na mírném ohni 20 minut.
  • 3
    Přidáme smetanu a 1 minutu vaříme. Poté tyčovým mixérem vše rozmixujeme a přes cedník polévku propasírujeme do čistého kastrolu. Dle potřeby osolíme a opepříme.
  • 4
    Hříbky nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Na větší nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbylé máslo a na vyšším ohni hříbky za častého míchání orestujeme dozlatova. Osolíme a opepříme.
  • 5
    Do talíře vlijeme polévku a přidáme orestované hříbky. Ozdobíme najemno nakrájenou pažitkou.

TIP

Hříbky restujte na velké pánvi, na malé by pustily vodu a začaly se dusit. Pokud je polévka moc hustá, můžete ji rozředit vodou nebo vývarem. K přípravě budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY