SUROVINY

  • 1,2 kg loupaných konzervovaných rajčat
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 60 g cibule
  • 80 g olivového oleje
  • 10 g cukru krupice
  • 60 g vychlazeného másla
  • 100 ml smetany, min. 31 %
  • 2 stroužky česneku
  • 8 velkých lístků bazalky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

K PODÁVÁNÍ

  • 4-6 lžic olivového oleje
  • lístky bazalky

POSTUP

  • 1
    Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a rozmáčkneme plochou stranou nože.
  • 2
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g oleje, přidáme mrkev, celer a 3 minuty za častého míchání restujeme. Přidáme česnek a cukr a 1 minutu za stálého míchání restujeme. Přidáme cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme rajčata, sůl a pepř, zamícháme a vaříme nezakryté 10 minut na středním ohni.
  • 3
    Poté do polévky natrháme bazalkové lístky, vlijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Stáhneme z ohně, přidáme zbylý olej, studené máslo nakrájené na kostky a vše důkladně rozmixujeme.
  • 4
    Polévku přecedíme přes síto, dle potřeby osolíme a zamícháme. Každou porci zakápneme 1 lžící olivového oleje a přidáme lístky bazalky.

TIP

Polévku můžete po částech rozmixovat v klasickém mixéru a následně přepasírovat přes jemné síto. Hustotu polévky můžete případně upravit přidáním 200 ml vroucí vody, kterou přilijete do rozmixovaného krému. Na přípravu polévky budete potřebovat tyčový mixér. K přecedění budete potřebovat síto.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

K PODÁVÁNÍ