Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1,2 kg loupaných konzervovaných rajčat
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 60 g cibule
  • 80 g olivového oleje
  • 10 g cukru krupice
  • 60 g vychlazeného másla
  • 100 ml smetany, min. 31 %
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 8 velkých lístků bazalky

FOR SERVING

  • 4-6 lžic olivového oleje
  • lístky bazalky

INSTRUCTIONS

  • 1
    Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a rozmáčkneme plochou stranou nože.
  • 2
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g oleje, přidáme mrkev, celer a 3 minuty za častého míchání restujeme. Přidáme česnek a cukr a 1 minutu za stálého míchání restujeme. Přidáme cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme rajčata, sůl a pepř, zamícháme a vaříme nezakryté 10 minut na středním ohni.
  • 3
    Poté do polévky natrháme bazalkové lístky, vlijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Stáhneme z ohně, přidáme zbylý olej, studené máslo nakrájené na kostky a vše důkladně rozmixujeme.
  • 4
    Polévku přecedíme přes síto, dle potřeby osolíme a zamícháme. Každou porci zakápneme 1 lžící olivového oleje a přidáme lístky bazalky.
Tip
Polévku můžete po částech rozmixovat v klasickém mixéru a následně přepasírovat přes jemné síto. Hustotu polévky můžete případně upravit přidáním 200 ml vroucí vody, kterou přilijete do rozmixovaného krému. Na přípravu polévky budete potřebovat tyčový mixér. K přecedění budete potřebovat síto.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

FOR SERVING