SUROVINY

  • 1 kg oloupané cibule
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 list pórku
  • 2 stonky plocholisté petržele
  • 4–6 plátků sýra Comté (1ks na porci) a 300 g nastrouhaného sýra Comté (50 g na porci)
  • 80 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 8–12 plátků bagety (2 ks na porci)
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 190 °C.
  • 2
    Bagetu nakrájíme na plátky 6 mm silné a rozložíme je na plech. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 5 - 7 minut dozlatova. Vyndáme z trouby a dáme stranou vychladnout.
  • 3
    Připravíme bouquet garni – z omytého pórku odkrojíme zelenou část listu o délce 10 cm. Do listu zabalíme bobkový list, tymián a stonky petržele. Pevně převážeme kuchyňským provázkem.
  • 4
    Cibule podélně překrojíme na polovinu a nakrájíme na tenké nudličky.
  • 5
    Ve větším kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a pomalu ji restujeme za občasného míchání 10 minut.
  • 6
    Stáhneme oheň na třetinu, kastrol přiklopíme pokličkou a necháme dusit 5 minut. Poté zamícháme, opět přiklopíme a dusíme dalších 5 minut.
  • 7
    Sundáme poklici a za častého míchání necháme cibuli pomalu ztmavnout dohněda. Bude to trvat cca 20 - 25 minut.
  • 8
    Přidáme mouku a za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme bouquet garni, přilijeme víno a zamícháme.
  • 9
    Víno necháme zcela vyvařit. Přilijeme vývar, promícháme, přidáme 1/2 lžičky soli a 1 kávovou lžičku čerstvě mletého pepře a přivedeme k varu.
  • 10
    Stáhneme oheň na minimum a vaříme 30 minut. Občas promícháme ode dna.
  • 11
    Vyndáme bouquet garni a polévku případně dochutíme solí.
  • 12
    Rozpálíme gril v troubě.
  • 13
    Horkou polévku nalijeme do zapékacích misek.
  • 14
    Do každé misky dáme 2 plátky opečené bagety. Na ně položíme plátek sýra tak, aby zakryl jejich povrch a bohatě zasypeme strouhaným sýrem.
  • 15
    Misky vložíme do rozehřáté trouby a necháme sýr zapéct krátce pod grilem dozlatova.
  • 16
    Misky s polévkou položíme na podšálek a servírujeme horké.

TIP

Je důležité, abyste cibuli krájeli na stejné kousky. Jinak by se slabší kusy během restování začaly pálit a zhořkly by a větší kusy cibule by se nezabarvily včas. Cibule musí být v základu pečlivě pomalu orestovaná. Celý proces od vložení cibule až do finálního zhnědnutí trvá přibližně 45 minut. Tento proces nelze uspěchat. Jen tak vznikne silný základ polévky. Pakliže nenecháte dostatečně cibuli zhnědnout, polévka bude mdlá. Pokud by se během restování cibule připekla ke dnu kastrolu, jednoduše kastrol na několik minut odstavte z ohně. Cibule pustí vodu a nápek půjde plochou vařečkou odškrábnout zpět do základu. Pakliže se nápek přesto nepodaří odškrábnout, nalijte během restování do kastrolu trochu vody (50–100 ml). Nápek díky vodě povolí. Odškrábněte jej jednoduše vařečkou do základu, vodu zcela vyvařte a pokračujte v pomalém restování cibule. Bouquet garni je svazek koření či bylin, který předá pokrmu chuť a vůni. Poté lze jednoduše vyhodit, aniž byste museli v polévce lovit jednotlivé ingredience. Před gratinováním můžete do polévky přidat do každé porce lžíci suchého sherry. Namísto silného hovězího vývaru můžete použít vývar kuřecí nebo mix obou.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY