SUROVINY NA POLÉVKU

  • 500 g brambor
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g hladké mouky
  • hrst čerstvých lesních hub
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 60 ml octa
  • 6 lžic nakrájeného čerstvého kopru
  • pepř
  • sůl

SUROVINY NA ZASTŘENÉ VEJCE

  • 4–6 studených vajec
  • 4–6 lžic octa

POSTUP NA POLÉVKU

  • 1
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 70 g másla, přidáme mouku a 2 minuty ji restujeme. Přilijeme 1,1 l studené vody a důkladně promícháme. Přivedeme k varu.
  • 2
    Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky o hraně 1,5–2 cm. Přidáme je do kastrolu k provářené jíšce spolu s 10 g soli a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a necháme vařit na mírném ohni 5 minut.
  • 3
    Očistíme houby, větší rozkrájíme, menší necháme celé. Na pánvi na vyšším ohni zpěníme zbylé máslo a houby na něm během 2 minut zprudka orestujeme ze všech stran. Osolíme, ochutíme čerstvě mletým pepřem a přidáme do polévky. Vaříme na mírném ohni dalších 10 minut.
  • 4
    Vmícháme smetanu, dochutíme cukrem a octem a přivedeme k mírnému varu. Vaříme 3 minuty, stáhneme z ohně, přidáme najemno nakrájený kopr a promícháme. Polévku dle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme ještě špetku cukru. Polévku vlijeme do talíře a doprostřed položíme zastřené vejce.

POSTUP NA ZASTŘENÉ VEJCE

  • 1
    Do rendlíku nalijeme 1,5 l vody, a až se začne vařit, přilijeme ocet. Vajíčka rozklepneme do malých šálků nebo mističek (každé do své vlastní).
  • 2
    Vodou v rendlíku rychle zamícháme tak, aby uprostřed vznikl vír. Doprostřed víru s mističkou nebo šálkem těsně nad hladinou postupně vlijeme jednotlivá vejce. Vytvořený vodní vír zabalí bílek okolo žloutku. S vejci v rendlíku můžeme občas pomalu zakroužit lžící. Bílek se plynuleji obalí kolem žloutku.
  • 3
    Jakmile se bílek zpevní, stáhneme rendlík z ohně a vejce necháme ještě tři minuty dojít. Pak je plochým sítkem vyjmeme, ponoříme do čisté vody, vyjmeme a necháme okapat.

TIP

Houby na začátku restování nesolte, pustily by vodu a vařily by se; my je ale potřebujeme jen krátce, zprudka orestovat. Dají tak polévce krásnou barvu i chuť. Kopr už v polévce dále nevařte, ztratil by barvu. Při vaření zastřeného vejce přidáváme ocet, protože podrží vejce krásně vcelku. Bez octa by se bílek ve vodě příliš „roztřepil“. Zastřené vejce má pevný bílek, ale žloutek uvnitř zůstává měkký, téměř tekutý.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef