Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 600 g oloupané cibule
  • 200 g lišek
  • 60 g másla
  • 2 větvičky tymiánu
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 40 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • pepř
  • sůl
  • 150 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce nasekaných lístků velkolisté petržele

INSTRUCTIONS

  • 1
    Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Lišky očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  • 2
    V hrnci na vyšším ohni zpěníme máslo, přidáme cibuli a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme 2 minuty dusit. Stáhneme oheň na polovinu a cibuli dusíme dalších 12 minut. Často mícháme, aby se příliš nepřichytávala ke dnu.
  • 3
    Sundáme poklici, přidáme houby a dalších 5 minut za občasného míchání restujeme. Přidáme sdrhnuté a lehce pokrájené lístky tymiánu. Promícháme, zalijeme vínem a necháme ho zcela odvařit. Jakmile se víno odvaří a v hrnci zůstane opět jen tuk, přidáme mouku, kterou za stálého míchání restujeme 1 minutu.
  • 4
    Poté přilijeme vývar, přidáme bobkové listy, polévku lehce osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Přivedeme k varu, zamícháme, stáhneme oheň na třetinu výkonu a za občasného zamíchání vaříme nezakryté 20 minut.
  • 5
    Najemno nakrájíme plocholistou petržel. V mléku rozšleháme žloutky, přidáme petržel a za stálého rychlého míchání přilijeme do polévky. Polévku ihned stáhneme z ohně a ještě ji chvíli mícháme, aby se žloutky nesrazily. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Tip
Na začátku dejte cibuli čas, aby při restování změkla. Víno musíte opravdu odvařit, polévka by jinak byla kyselá. Mléko se žloutky polévku zjemní a lehce zahustí.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS