SUROVINY

  • 600 g oloupané cibule
  • 200 g lišek
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 150 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 bobkové listy
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 lžíce nasekaných lístků velkolisté petržele
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Lišky očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  • 2
    V hrnci na vyšším ohni zpěníme máslo, přidáme cibuli a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme 2 minuty dusit. Stáhneme oheň na polovinu a cibuli dusíme dalších 12 minut. Často mícháme, aby se příliš nepřichytávala ke dnu.
  • 3
    Sundáme poklici, přidáme houby a dalších 5 minut za občasného míchání restujeme. Přidáme sdrhnuté a lehce pokrájené lístky tymiánu. Promícháme, zalijeme vínem a necháme ho zcela odvařit. Jakmile se víno odvaří a v hrnci zůstane opět jen tuk, přidáme mouku, kterou za stálého míchání restujeme 1 minutu.
  • 4
    Poté přilijeme vývar, přidáme bobkové listy, polévku lehce osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Přivedeme k varu, zamícháme, stáhneme oheň na třetinu výkonu a za občasného zamíchání vaříme nezakryté 20 minut.
  • 5
    Najemno nakrájíme plocholistou petržel. V mléku rozšleháme žloutky, přidáme petržel a za stálého rychlého míchání přilijeme do polévky. Polévku ihned stáhneme z ohně a ještě ji chvíli mícháme, aby se žloutky nesrazily. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

TIP

Na začátku dejte cibuli čas, aby při restování změkla. Víno musíte opravdu odvařit, polévka by jinak byla kyselá. Mléko se žloutky polévku zjemní a lehce zahustí.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef