SUROVINY

  • 1 menší květák
  • 100 g oloupané cibule
  • 90 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml smetany, min. 31%
  • 6 stonků pažitky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka bílého pepře
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Z květáku odstraníme vnější listy a jeho hlavu rozebereme na malé růžičky. Hlavní košťál a drobné košťálky nakrájíme na kousky o hraně 1 cm. Takto připravenou zeleninu důkladně omyjeme ve studené vodě. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 2
    1,1 l vody přivedeme v hrnci k varu a osolíme zarovnanou lžičkou soli. Do vroucí vody vložíme nakrájený květák a vaříme téměř doměkka (na skus). Poté ho plochým sítem přendáme do misky a dáme stranou. Vodu, ve které se květák vařil, přecedíme přes jemné síto do čisté nádoby.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g másla. Přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Stáhneme oheň na třetinu, přisypeme mouku a mícháme 3 minuty. Přilijeme vodu, ve které jsme vařili květák, zvýšíme oheň a polévku důkladně prošleháme metličkou, dokud se nerozpustí veškerá jíška.
  • 4
    Třetinu uvařených růžiček květáku dáme stranou a zbytek přidáme do polévky. Jakmile polévku přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a na mírném ohni ji vaříme nezakrytou 20 minut. Přidáme smetanu, špetku bílého pepře a muškátového oříšku. Zamícháme a důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Hotovou polévku přecedíme přes hrubší síto do čistého hrnce, přidáme uschovanou třetinu květáku a prohřejeme. Stáhneme z ohně a vmícháme zbylé studené máslo nakrájené na menší kousky. Polévku případně dochutíme solí a zamícháme.
  • 5
    Do hotové polévky nakrájíme najemno několik stonků pažitky.

TIP

Růžičky květáku (třetina, kterou použijete jako vložku do polévky) by měly být ve vodě uvařené jen na skus. Nesmí se rozvařit. Chutnaly by nakonec v polévce jako bláto. Dejte pozor, aby mouka při restování nezhnědla – květáková polévka musí zůstat bílá. Výraznější chuť muškátu dodá spíše oříšek než květ, ale pozor, stačí jen malá špetka na závěr. Studené máslo vmíchané postupně do hotové polévky slouží ke zjemnění. Během přidávání studeného másla na konci vaření již polévku nesmíte vařit.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY