SUROVINY

  • 300 g předního hovězího (krk)
  • 100 g oloupané cibule
  • 200 g oloupaných brambor
  • 40 g hladké mouky
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Maso nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm, osolíme je a opepříme. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm za častého míchání orestujeme dozlatova. Přidáme kmín a maso, promícháme a restujeme, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Často mícháme.
  • 2
    Jakmile se tekutina vyvaří a na dně kastrolu zbude opět jen tuk, přidáme mouku, stáhneme oheň na třetinu a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Přidáme česnek a papriku, důkladně promícháme a zalijeme vývarem.
  • 3
    Promícháme, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Opět stáhneme teplotu pod třetinu a necháme na mírném ohni vařit 20 minut.
  • 4
    Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a spolu se sušenou majoránku je přidáme do polévky. Polévku vaříme na mírném ohni 15 minut nebo dokud nejsou brambory měkké. Polévku občas promícháme, aby se nepřichytla. Hotovou polévku dle chuti osolíme a opepříme.

TIP

Sušenou majoránku vždy promněte mezi prsty či dlaněmi, aby se rozvoněla. Podle chuti můžete přidat trochu pálivé papriky ve chvíli, kdy do polévky přidáváte papriku sladkou. Maso můžete i namlít nahrubo na masovém strojku. Polévku nakonec můžete dochutit několika lístky čerstvé majoránky.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY