Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 450 g hladké mouky + 2 - 3 lžíce na dotažení správné konzistence
- 25 g cukru krupice
- 8 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/3 čajové lžičky mletého hřebíčku
- Nastrouhaná kůra z citronu
- 140 g plnotučného mléka
- 100 g vody
- 80 g másla
- 1 vejce, 1 žloutek + vejce na potření
- Olej
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 4 – 5 menších jablek nakrájených na tenké plátky nebo drobné kostičky (nestrouhat)
- 125 g másla pokojové teploty
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- Ořechy dle chuti na dozdobení
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
- 2 lžičky moučkového cukru
- Papír na pečení
- Alobal
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Na těsto smíchejte v míse od robota 200 g mouky, sůl, cukr, droždí a koření a kůru.
- 2V rendlíku smíchejte mléko, vodu a máslo a zahřejte na cca 50 stupňů (musí být teplé, aby se rozpustilo máslo, ale nemělo by se vařit). Přidejte k moučné směsi a míchejte dohladka (v robotu použijte pádlový nástavec).
- 3Vmíchejte vejce a žloutek a začněte přisypávat zbytek mouky. Po chvíli vyměňte nástavec za hák a hněťte cca 8-10 minut. Případně dosypte trochu mouky na dotažení (těsto bude lepkavé, ale nemělo by být příliš mazlavé).
- 4Zformujte do koule a dejte do mísy vymazané olejem a přikryté kynout na teplé místo na cca hodinu.
- 5Na náplň smíchejte v misce vše krom jablek.
- 6Těsto na pracovní ploše vyválejte na obdélník o tloušťce cca 0,5 - 1 cm. Potřete náplní a přijdete jablka. Stočte po delší straně do utažené rolády a přitlačte šev (spojte těsto). Rozřízněte podélně na dvě stejně silné části tak, aby jeden konec zůstal spojený (nechte konec na cca 5 cm nerozříznutý). Překládejte pomalu a opatrně (ať si nevysypete jablíčka) jeden konec přes druhý z leva doprava (sviňte do copu ze dvou pramenů) a na konci spojte prameny k sobě.
- 7Vložte do formy na biskupský chlebíček vyložený pečícím papírem, přikryjte volně fólií a nechte na teplém místě kynout cca 30 - 40 minut.
- 8Pomašlujte vajíčkem, posypejte ořechy a pečte cca 50 – 60 minut (horní dolní ohřev) v troubě na 180 stupňů. Hlídejte si barvu a případně přikryjte ke konci pečení alobalem.
- 9Po upečení ihned potřete řádně směsí másla, rumu a cukru a nechte ve formě vychladnout na mřížce.

Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!