12 PORCÍ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA KORPUS

  • 85 g nasekané hořké čokolády
  • 85 g másla
  • 210 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 135 g podmáslí nebo kefíru pokojové teploty
  • 1 a ¼ lžičky sody
  • 2 vejce pokojové teploty (velikost L)

SUROVINY NA TVAROHOVÝ KRÉM

  • 850 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 350 g zakysané smetany
  • 300 g šlehačky 40%
  • 115 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 plátky želatiny

SUROVINY NA SESTAVENÍ DORTU

  • 500 g jahod

SUROVINY NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU (GANACHE)

  • 150 g směsi hořké a mléčné čokolády (v libovolném poměru) nasekané
  • 120 g šlehačky 40%
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA KORPUS

  • 1Troubu si předehřejte na 170˚(horní dolní ohřev). Připravte si dortovou formu o průměru 26 cm a vyložte dno pečícím papírem. Můžete také použít dvě menší formy (18 – 20 cm – my jsme použily jednu kulatou a jednu ve tvaru srdce), ale pak zkraťte čas pečení.
  • 2Čokoládu dejte do plastové misky a pozvolna (po 15 vteřinách maximálně s následným promícháním) rozpusťte v mikrovlnné troubě (nebo nechte rozpustit v misce nad vodní lázní).
  • 3Do rendlíku dejte 150 g vody a máslo a pozvolna nechte rozpustit.
  • 4Vmíchejte do máslové směsi rozpuštěnou čokoládu a sejměte ze sporáku. Nechte trochu zchladnout.
  • 5Prošlehejte cukr s vejci do nadýchané pěny (trvá to několik minut).
  • 6V jiné míse smíchejte mouku, sodu, a sůl.
  • 7Ke vaječné hmotě postupně střídavě nejprve lehce metlou zamíchejte zchladlou čokoládovou směs, pak podmáslí/kefír. Nakonec prosejte do hmoty moučnou směs a promíchejte.
  • 8Těsto nalijte do připravené formy (nebo forem) a pečte cca 50minut v jedné větší formě nebo 40 minut (ve dvou menších formách). Kontrolujte korpus a po 40 - 45 minutách zkuste, jestli je korpus upečený. Rukou se dotkněte středu korpusu a lehce stlačte a zatřeste těstem, ucítíte, jestli je pevné nebo ještě ne. Pokud je pevné, zkuste test špejlí – zapíchněte do středu korpusu. Po vytažení na ní mohou zůstat drobečky, ale ne mazlavé těsto.
  • 9Po vytažení z trouby nechte korpus trochu vychladnout (cca 15 minut), vyřízněte z formy a vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Případný „kopec“ na dortu tím krásně vrátíte do roviny a nebudete jej muset seřezávat.

POSTUP NA TVAROHOVÝ KRÉM

  • 1Vyšlehejte společně tvaroh, moučkový cukr a vanilkový cukr.
  • 2Namočte si plátky želatiny do studené vody.
  • 3Ohřejte si dvě lžíce zakysané smetany a 100 g šlehačky v mikrovlnné troubě (nebo opatrně v rendlíku na plotýnce) a změklou a vyždímanou želatinu ve směsi rozmíchejte do rozpuštění.
  • 4Zbylou zakysanou smetanu krátce zašlehejte do tvarohu a zbylou šlehačku vyšlehejte dotuha.
  • 5Smetany s želatinou vmíchejte do tvarohové směsi a nakonec stěrkou zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.

POSTUP SESTAVENÍ DORTU

  • 1Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky silné cca 3 mm.
  • 2Korpus rozřízněte na dvě poloviny. Spodní část vraťte do uzavřené čisté dortové formy (o stejné velikosti, v jaké jste pekli) a obvod formy zevnitř vyložte proužkem pečícího papíru vysokým minimálně do výšky formy (zasuňte ho i za korpus).
  • 3Plátky jahod rozložte po obvodu na korpus a opřete o pečící papír ve formě. Snažte se, aby mezi jahodami nebyly mezery.
  • 4Naneste stěrkou cca 2/5 až 1/2 tvarohové směsi a snažte se ji rozetřít i do mezer mezi jahodami. Na krém rozprostřete několik nakrájených jahod.
  • 5Druhou část korpusu ořízněte tak, aby měla v průměru o 3 - 4 cm méně, než spodní část (tedy uřízněte od okraje cca 1,5 – 2 cm a dejte stranou). Zmenšenou polovinu korpusu vložte doprostřed formy na krém s jahodami a mírně přitlačte. Zbytek jahod schovejte na dekoraci na hotový dort.
  • 6Korpus zcela zakryjte zbytkem krému a srovnejte stěrkou nebo zdobicím nožem do roviny. Dejte aspoň na hodinu do lednice.

POSTUP NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU

  • 1Šlehačku přiveďte k varu a vlijte na nasekanou čokoládu v misce. Nechte chvíli stát (cca 1 minutu) a pak stěrkou nebo ponorným mixérem rozmíchejte dohladka. Naneste na dort a vraťte do lednice a nechte zatuhnout do druhého dne.
  • 2Před podáváním dort opatrně vyjměte z formy, odstraňte pečící papír z boků a boky případně jemně uhlaďte zdobícím nožem (nebo příborovým nožem). Dozdobte jahodami.
Tip
Korpus si připravte den předem a po vychladnutí jej zabalte do potravinové folie a dejte do lednice. Druhý den dort sestavte a podávejte až třetí den. Můžete přípravu samozřejmě zkrátit, ale je nutné, abyste pracovali s vychladlým korpusem a dort nechali aspoň 4 hodiny po dokončení (včetně polevy) v lednici.
Under Cake Pressure

Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY NA KORPUS

85 g nasekané hořké čokolády

Hořká čokoláda bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

85 g másla

Máslo bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

210 g hladké mouky

 

200 g třtinového cukru

 

¼ lžičky soli

 

135 g podmáslí nebo kefíru pokojové teploty

 

1 a ¼ lžičky sody

 

2 vejce pokojové teploty (velikost L)

 

SUROVINY NA TVAROHOVÝ KRÉM

850 g polotučného tvarohu ve vaničce

 

350 g zakysané smetany

 

300 g šlehačky 40%

 

115 g moučkového cukru

 

2 vanilkové cukry

 

2 plátky želatiny

 

SUROVINY NA SESTAVENÍ DORTU

500 g jahod

 

SUROVINY NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU (GANACHE)

150 g směsi hořké a mléčné čokolády (v libovolném poměru) nasekané

 

120 g šlehačky 40%