3 ZÁVINY

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA TĚSTO

  • 250 g 100% rostlinného tuku
  • 350 g hladké mouky + na podsypávání
  • Špetka soli
  • 1 vejce

SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 500 g zeleného chřestu
  • 200 g mraženého lesního ovoce
  • 200 g mražených malin
  • 140 g mletých mandlí
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g třtinového krupicového cukru

SUROVINY NA DROBENKU

  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • Celé nebo nahrubo nasekané mandle
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Nastrouhejte najemno chlazený tuk do velké mísy. Přisypejte mouku, přidejte vejce, sůl, 130 g ledové vody a zadělejte hladké sametové těsto (v robotu hákem nebo tradičně v míse vařečkou a rukama). Dejte na půl hodiny do lednice.
  • 2Mezitím si připravte chřest. Pro skvělý výsledek je naprosto klíčové, abyste měli chřest čerstvý. Nesmí být ani zvadlý, ani vysušený, jinak bude náplň nepoživatelná. Z chřestu odlomte spodní část (musí to křupnout). Oloupejte chřest škrabkou (stačí trochu zbylou spodní část stonků). V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství mírně osolené vody. Chřest do něj vložte a vařte max. 3 minuty. Po uvaření chřest zchlaďte v míse s ledovou vodou (voda + led). Osušte papírovou utěrkou a dejte stranou.
  • 3Těsto rozdělte na 3 stejné díly (měly by vážit cca 250g jeden). Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem. Rozválejte si první část těsta na tenkou placku (na délku by měla lehce přesahovat velikost plechu).
  • 4Přemístěte na plech tak, aby byl střed placky umístěn zhruba ve středu pomyslné jedné poloviny plechu (na plech se vám vejdou dvě šišky, pracujte tedy s polovinou plochy plechu). Střed placky posypejte směsí cukrů a mandlí (cca 3 lžíce směsi) a vyrovnejte na ni cca třetinu chřestu. Nechte na bocích volné těsto tak, abyste mohli závin uzavřít (překlopit z obou stran těsto přes náplň). Opět zasypejte směsí mandlí a cukru a navrstvěte na chřest mražené ovoce a znovu trochu pomandlujte a pocukrujte. Přiklopte jednou částí volného těsta a kraj potřete rozšlehaným vejcem. Přiklopte druhou částí (a nepotírejte zatím vajíčkem).
  • 5Postupujte stejně s druhou částí těsta. Teprve když máte obě šišky uzavřené, obě pomašlujte vajíčkem, posypejte drobenkou, kterou jste si smíchali prsty ze surovin na drobenku, a mandlemi.
  • 6Stejným způsobem si na druhý plech připravte třetí šišku.
  • 7Pečte v troubě rozpálené na 185˚ C (horní a dolní ohřev) cca 35 minut. Po upečení pocukrujte.
Tip
Ideální je závin podávat ještě týž den, vychladlý a se zmrzlinou ladící s náplní.
Under Cake Pressure

Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY NA TĚSTO

250 g 100% rostlinného tuku

Rostlinný tuk 100 % bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

350 g hladké mouky + na podsypávání

Hladká mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

Špetka soli

 

1 vejce

 

SUROVINY NA NÁPLŇ

500 g zeleného chřestu

 

200 g mraženého lesního ovoce

 

200 g mražených malin

 

140 g mletých mandlí

 

1 skořicový cukr

 

1 vanilkový cukr

 

60 g třtinového krupicového cukru

 

SUROVINY NA DROBENKU

80 g polohrubé mouky

 

1 vanilkový cukr

 

50 g třtinového cukru

 

50 g másla

 

SUROVINY NA DOKONČENÍ

1 rozšlehané vejce na potření

 

Celé nebo nahrubo nasekané mandle