Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA KORPUS

  • 110 g másla pokojové teploty
  • 60 g řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 290 g hladké mouky
  • 310 g cukru krupice
  • 1 skořicový cukr
  • 160 g kefíru pokojové teploty
  • 130 g směsi ořechů nasekaných najemno (výběr ořechů vám ovlivní chuť korpusu – k jablkům doporučujeme, aby aspoň polovina ořechů byly vlašské, které nahořklým tónem skvěle zapadnou do celkové chuti; pokud zvolíte mandle, doporučuji ubrat část cukru)
  • 5 vajec pokojové teploty
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 střední jablko oloupané, zbavené jadřince a nakrájené (ne nastrouhané) na malé kousky

SUROVINY NA JABLEČNO-HRUŠKOVÉ ŽELÉ

  • Cca 450 g jablek oloupaných, zbavených jadřinců a nakrájených na drobnější kousky (mohou být větší, než do těsta)
  • Cca 400 g hrušek oloupaných, zbavených jadřinců a nakrájených na drobnější kousky (mohou být větší, než do těsta)
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 15 ml rumu
  • Šťáva z 1 citronu
  • cca 4 lžíce cukru krupice (podle chuti a sladkosti použitých jablek a hrušek)
  • 3 plátky želatiny

SUROVINY NA KARAMEL SE ZAKYSANOU SMETANOU

  • 140 g krupicového cukru
  • 110 g zakysané smetany (tučnější)
  • 1 lžíce medu
  • 2 vrchovaté lžíce másla
  • Špetka soli

SUROVINY NA TVAROHOVO-SMETANOVÝ KRÉM

  • 400 g mascarpone
  • 350 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 400 g šlehačky 40%
  • 90 g moučkového cukru

SUROVINY NA DOKONČENÍ DORTU

  • Physalis

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA KORPUS

  • 1Troubu si předehřejte na 170˚(horní dolní ohřev). Připravte si dortovou formu o průměru 20 - 24 cm (čím menší forma a více hmoty v jedné formě, tím delší čas pečení) a vyložte dno pečícím papírem. Můžete také použít dvě menší formy (22 – 20 cm), ale pak zkraťte čas pečení.
  • 2Oddělte bílky a žloutky. Prošlehejte cukry s máslem a olejem a po jednom zašlehejte žloutky.
  • 3V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • 4Ke žloutkové hmotě postupně střídavě zašlehejte moučnou směs a kefír.
  • 5Stěrkou jemně vmíchejte ořechy.
  • 6Z bílků ušlehejte pevný sníh a stěrkou ho citlivě vetřete do těsta.
  • 7Nakonec jemně vmíchejte opět stěrkou jablko.
  • 8Těsto rozetřete do připravené formy (nebo forem) a pečte cca 50minut v jedné větší formě nebo 40 minut (ve dvou menších formách). My jsme pekly v jedné malé formě o průměru 20 cm a korpus se pekl 1 hodinu a 10 minut. Kontrolujte podle barvy korpusu a po 40 minutách zkuste, jestli je korpus upečený. Rukou se dotkněte středu korpusu a lehce stlačte a zatřeste těstem, ucítíte, jestli je pevné nebo ještě ne. Pokud je pevné, zkuste test špejlí – zapíchněte do středu korpusu. Po vytažení na ní mohou zůstat drobečky, ale ne tekuté těsto. Pokud horní část korpusu příliš hnědne, ale korpus není ještě hotový, přikryjte volně alobalem.
  • 9Po vytažení z trouby nechte korpus trochu vychladnout (cca 15 minut), vyřízněte z formy a vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

POSTUP NA JABLEČNO-HRUŠKOVÉ ŽELÉ

  • 1Jablka a hrušky s trochou vody smíchejte s cukrem a kořením, šťávou z citronu a povařte doměkka. Přilijte rum. Část směsi (cca 1/3 odeberte) a tyčovým mixerem rozmixujte (prakticky na konzistenci přesnídávky). Vraťte zpět ke zbytku jablečné směsi.
  • 2Želatinu namočte do studené vody a nechte změknout. Přidejte do teplé jablečné směsi a rozmíchejte.
  • 3Nechte v lednici vychladnout přikryté potravinovou fólií.

POSTUP NA KARAMEL SE ZAKYSANOU SMETANOU

  • 1Cukr dejte do vyššího rendlíku a zalijte trochou vody (jen tak, aby cukr nasál vlhkost, ne aby plaval). Zahřívejte na středním tepelném stupni, než karamelizuje (nemíchejte).
  • 2Mezitím si v mikrovlnné troubě v misce ohřejte zakysanou smetanu s medem (zahřívala jsem pozvolna na 4x po cca 15 vteřinách).
  • 3Jakmile je cukr karamelizovaný, opatrně vmíchejte teplou zakysanou smetanu s medem. Dávejte pozor, směs bude mít tendenci stoupat v hrnci vzhůru.
  • 4Jakmile je směs spojená, vmíchejte máslo a sůl a dejte vychladit do lednice.

POSTUP NA TVAROHO-SMETANOVÝ KRÉM

  • 1Z tvarohu slijte případnou vodu. Prošlehejte všechny suroviny do krémové konzistence (nepřešlehejte, je tam smetana a mohla by se začít srážet).

POSTUP NA SESTAVENÍ DORTU

  • 1Karamel vytáhněte předem z lednice, aby nebyl úplně ztuhlý.
  • 2Korpus rozřízněte na 3díly (nebo dva menší každý na polovinu). Na první díl naneste ve slabé vrstvě karamel (množství si rozdělte tak, aby vám vyšlo na jednotlivé vrstvy i na drobnou dekoraci na povrchu dortu – tam budete potřebovat cca 4 lžičky), udělejte si po obvodu kruh z krému (ideálně zdobicím sáčkem s ustřiženou špičkou) a naneste doprostřed část želé (rozdělte si ho podle toho, jestli máte 3 nebo 4 vrstvy korpusu). Naneste slabou vrstvu krému i na želé.
  • 3Přiklopte druhým dílem korpusu a postup opakujte. Jakmile máte položenou poslední díl korpusu, zatřete celý povrch dortu krémem.
  • 4Nahoru na dort naneste 4 lžičky zbylého karamelu tak, aby nebyly spojeny, a zdobící špachtlí nebo příborovým nožem či lžící rozmažte jedním tahem stejným směrem po pomyslné kružnici.
  • 5Physalis omyjte, osušte a několik kusů oddělte od listů a poklaďte na karamelové skvrny. Pokud vám zbyl karamel, několik kuliček physalisu do něj namočte a položte na dort obalené v karamelu.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!

SUROVINY NA KORPUS

SUROVINY NA JABLEČNO-HRUŠKOVÉ ŽELÉ

SUROVINY NA KARAMEL SE ZAKYSANOU SMETANOU

SUROVINY NA TVAROHOVO-SMETANOVÝ KRÉM

SUROVINY NA DOKONČENÍ DORTU