Přeskočit navigaci

1 MEDOVNÍK
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA KORPUS

  • 125 g másla
  • 100 g tekutého medu
  • 6 g jedlé sody
  • 590 g hladké mouky
  • 4 vejce (M)
  • 180 g cukru krupice

SUROVINY NA KRÉM

  • 400 g karamelizovaného salka
  • 200 g másla pokojové teploty
  • Špetka či dvě soli

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 400 g povidel
  • 2- 3 lžíce rumu (Tuzemák)

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Papír na pečení

POSTUP NA KORPUS

  • 1
    Troubu předehřejte na 160 °C horkovzduch. Připravte si několik plechů a pečicí papíry či podložky na pečení.
  • 2
    V misce prošlehejte několik minut vejce s cukrem. Přidejte máslo a med a dejte misku nad vodní lázeň. Zahřívejte, než se máslo rozpustí a všechny suroviny hezky spojí. Odstavte.
  • 3
    Přidejte sodu a postupně přisypávejte mouku. Prohněťte a směs dejte na chvíli do lednice, aby zpevnila. Lépe se vám bude zpracovávat. Cílem je hebké hladké těsto.
  • 4
    Zvažte si je, rozdělte na 8 stejných dílů a vykoulejte z nich bulky. Ty rozválejte na kulaté tenké placky. Každou dejte na plech (můžete samozřejmě postupně, já jsem střídala 4 plechy) vyložený pečicím papírem (podložkou) a podle dna kulaté dortové formy o průměru 20 cm vykrojte kolo. Lehce propíchejte vidličkou a pečte vždy dva plechy najednou po dobu 7 – 8 minut dozlatova.
  • 5
    Nakonec upečte dozlatova odřezky, budete je potřebovat na výrobu posypky. Po vychladnutí rozmixujte najemno.

POSTUP NA KRÉM

  • 1
    Na krém vyšlehejte společně do krémové konzistence máslo, Salko a sůl. Dejte na chvíli do lednice.

POSTUP NA SESTAVENÍ

  • 1
    Na první placku namažte povidla smíchaná s rumem, přiklopte druhou a tu natřete krémem. Takto střídavě skládejte jednotlivé vrstvy na sebe. Nakonec dort obmažte zbytkem krému a posypejte (na boky přitlačte) posypkou.
  • 2
    Dort nechte rozležet ideálně do druhého dne. Můžete samozřejmě dozdobit ořechy nebo čokoládovými přízdobami z temperované čokolády (jak vyrobit lístky jako na fotkách najdete na Instagramu @undercakepressure ve výběrech ze stories).
Tip
Pokud chcete vynechat povidla a dort chcete jen s krémem, zdvojnásobte množství krému. Polovinu krému také můžete vyrobit z obyčejného Salka (nikoli karamelizovaného). Pak střídejte světlou a tmavou vrstvu.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!

SUROVINY NA KORPUS

SUROVINY NA KRÉM

SUROVINY NA DOKONČENÍ

JEŠTĚ POTŘEBUJETE