Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KORPUS
- 125 g másla
- 100 g tekutého medu
- 6 g jedlé sody
- 590 g hladké mouky
- 4 vejce (M)
- 180 g cukru krupice
SUROVINY NA KRÉM
- 400 g karamelizovaného salka
- 200 g másla pokojové teploty
- Špetka či dvě soli
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- 400 g povidel
- 2- 3 lžíce rumu (Tuzemák)
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
POSTUP NA KORPUS
- 1Troubu předehřejte na 160 °C horkovzduch. Připravte si několik plechů a pečicí papíry či podložky na pečení.
- 2V misce prošlehejte několik minut vejce s cukrem. Přidejte máslo a med a dejte misku nad vodní lázeň. Zahřívejte, než se máslo rozpustí a všechny suroviny hezky spojí. Odstavte.
- 3Přidejte sodu a postupně přisypávejte mouku. Prohněťte a směs dejte na chvíli do lednice, aby zpevnila. Lépe se vám bude zpracovávat. Cílem je hebké hladké těsto.
- 4Zvažte si je, rozdělte na 8 stejných dílů a vykoulejte z nich bulky. Ty rozválejte na kulaté tenké placky. Každou dejte na plech (můžete samozřejmě postupně, já jsem střídala 4 plechy) vyložený pečicím papírem (podložkou) a podle dna kulaté dortové formy o průměru 20 cm vykrojte kolo. Lehce propíchejte vidličkou a pečte vždy dva plechy najednou po dobu 7 – 8 minut dozlatova.
- 5Nakonec upečte dozlatova odřezky, budete je potřebovat na výrobu posypky. Po vychladnutí rozmixujte najemno.
POSTUP NA KRÉM
- 1Na krém vyšlehejte společně do krémové konzistence máslo, Salko a sůl. Dejte na chvíli do lednice.
POSTUP NA SESTAVENÍ
- 1Na první placku namažte povidla smíchaná s rumem, přiklopte druhou a tu natřete krémem. Takto střídavě skládejte jednotlivé vrstvy na sebe. Nakonec dort obmažte zbytkem krému a posypejte (na boky přitlačte) posypkou.
- 2Dort nechte rozležet ideálně do druhého dne. Můžete samozřejmě dozdobit ořechy nebo čokoládovými přízdobami z temperované čokolády (jak vyrobit lístky jako na fotkách najdete na Instagramu @undercakepressure ve výběrech ze stories).
Tip
Pokud chcete vynechat povidla a dort chcete jen s krémem, zdvojnásobte množství krému. Polovinu krému také můžete vyrobit z obyčejného Salka (nikoli karamelizovaného). Pak střídejte světlou a tmavou vrstvu.

Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!
