Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Košíčky s tymiánovým krémem a fíky

15 KOŠÍČKŮ

SUROVINY NA TĚSTO

  • 175 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli

SUROVINY NA TYMIÁNOVÝ KRÉM

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžičky tekutého medu

SUROVINY NA OZDOBU

  • 2 čerstvé fíky
  • snítky tymiánu
  • trochu tekutého medu

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 1 hodinu do ledničky.
  • 2
    K pečení košíčků jsem použila formičky na košíčky o ∅ 6 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba formičky na muffiny.
  • 3
    Z těsta vyválíme váleček a ten rozdělíme na 15 částí. Každou část namačkáme do formičky, tak aby těsto pokrývalo i celé její boky. Formičky s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. Do každé formičky na těsto položíme papírový košíček a do něj nasypeme zátěž. Pečeme 12 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme papírové košíčky se zátěží a dopečeme ještě dalších 6 minut. Upečené košíčky necháme ve formičkách úplně vychladnout a následně opatrně vyklopíme.

POSTUP NA TYMIÁNOVÝ KRÉM

  • 1
    Smetanu přivedeme k varu, vhodíme do ní omytý tymián a povaříme 5 minut. Odstavíme ze sporáku a necháme 2 hodiny louhovat, aby se do smetany dostala vůně i chuť tymiánu. Smetanu scedíme a dáme ji dobře vychladnout do ledničky.
  • 2
    Do mísy dáme mascarpone, vychlazenou smetanu a med a vyšleháme hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

POSTUP NA OZDOBU

  • 1
    Cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým širokým otvorem naplníme krémem a nazdobíme košíčky. Na 15 minut je vložíme do ledničky, aby trochu ztuhly. Omyté fíky rozkrájíme na osminy. Na každý košíček položíme osminku fíku, pokapeme ji medem a na ozdobu můžeme přidat snítku tymiánu.

TIP

Na přípravu budete potřebovat 15 papírových košíčků na muffiny nebo pečicí papír. Dále zátěž při pečení (hrách, fazole, keramzit).
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.