Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Rýžovo-pomerančový dort

1 DORT
NOVINKA

SUROVINY

  • 300 g kulatozrnné rýže (arborio)
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 g rozinek
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1½ l plnotučného mléka
  • 5 vajec
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • špetka soli

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

POSTUP

  • 1
    Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem.
  • 2
    Citron a pomeranče propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle žlutou a oranžovou vrstvu kůry (každou zvlášť) a z jednoho pomeranče vymačkáme 100 ml šťávy.
  • 3
    Rozinky namočíme do pomerančové šťávy.
  • 4
    V hrnci se silnějším dnem rozmícháme v mléce oba cukry a citronovou kůru, přidáme rýži a na mírném plameni vaříme, dokud rýže nevstřebá většinu tekutiny. Rýže musí ovšem zůstat poloměkká a krémovitá. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
  • 5
    Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh. Žloutky zamícháme do prochladlé rýže spolu s pomerančovou kůrou a rozinkami i s pomerančovou šťávou. Na závěr opatrně vmícháme bílkový sníh.
  • 6
    Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Můžeme podávat teplý i studený.
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.