Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Banánový cheesecake se soleným karamelem

1 DORT

Suroviny na korpus

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla

Suroviny na cheesecake

  • 750 g tvarohu (raději v kostkách)
  • 150 g moučkového cukru
  • 45 g bramborového škrobu
  • 20 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3 banány
  • špetka soli

Suroviny na polevu ze soleného karamelu

  • 220 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 120 ml smetany na šlehání
  • velká špetka mořské nebo vločkové soli

Suroviny na karamelizované vlašské ořechy

  • větší hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce tekutého medu

Suroviny na karamelizované banány

  • 1 banán
  • 2 lžíce krupicovém cukru

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

Postup na korpus

  • 1
    Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs přendáme do formy, rozložíme po celé ploše a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C.

Postup na cheesecake

  • 1
    Během chlazení korpusu si připravíme tvarohovou směs.
  • 2
    Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký jako ten ve vaničkách.
  • 3
    Mouku prosejeme se škrobovou moučkou a promícháme se solí. Banány rozmixujeme na pyré. Tvaroh rozmícháme metličkou s vejci a cukrem do hladka, přidáme banánové pyré a za stálého míchání přisypáváme připravené sypké suroviny. Do směsi se nesmí dostat moc vzduchu, mícháme tedy jen velmi krátce. Směs přelijeme do formy na připravený korpus. Na povrchu ji uhladíme. Formu přikryjeme alobalem tak, aby se nedotýkal tvarohové směsi. Cheesecake díky tomu zůstane po upečení bílý.
  • 4
    Formu postavíme do větší nádoby (plech s vyššími okraji), do nádoby nalijeme vařící vodu, která musí dosahovat do poloviny výšky dortové formy. Pečeme 75 minut na střední příčce v troubě vyhřáté na 150°C bez ventilátoru. Upečený cheesecake musí být na povrchu hladký a pevný, při dotknutí prstem musí pružit.

Postup na polevu ze soleného karamelu

  • 1
    V kastrolku se silnějším dnem rozmícháme cukr s 65 g vody a na mírném plameni vše zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezačne zlátnout, s cukrem nemícháme. Pokud máte teploměr, karamel by měl dosáhnout max. 170°C.
  • 2
    Kastrolek sundáme z hořáku a přidáme do něj máslo a smetanu, rozmícháme, vrátíme na mírný plamen a za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud karamel nezačne houstnout. Na závěr do karamelu zamícháme sůl. Ještě teplým karamelem polijeme dort a dáme jej do ledničky vychladnout, nejlépe přes noc.

Postup na karamelizované vlašské ořechy

  • 1
    Vlašské ořechy nasekáme na větší kousky, lehce je opražíme nasucho na pánvičce, pánev sundáme z hořáku a přidáme na ni lžíci medu, promícháme, aby se ořechy obalily v medu. Ořechy ihned sundáme z pánve, položíme je na kousek pečicího papíru a necháme vychladnout.

Postup na karamelizované banány

  • 1
    Cukr dáme rozpouštět na mírném plameni na pánvičce. Banán nakrájíme na širší kolečka a vložíme je do rozpuštěného cukru, krátce zahříváme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Banány několikrát obrátíme, aby se v karamelu obtočily. Vyjmeme je na pečicí papír a necháme vychladnout.
  • 2
    Před podáváním cheesecake vyjmeme z formy a ozdobíme zkaramelizovanými ořechy a banány.
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.