1 KOLÁČ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

TĚSTO

  • 250 g hrubé mouky
  • 125 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g kysané smetany
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • na špičku nože vanilkového prášku nebo semínka z půlky lusku
  • špetka soli

NÁPLŇ

  • 1½ kg kyselejších jablek
  • 60 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 lžíce mleté skořice
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA TĚSTO

  • 1Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a vanilku. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek, kysanou smetanu a vypracujeme těsto. To rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazničky. Druhou půlku rozmačkáme po celé ploše dortové formy o ∅ 23 cm, jejíž dno jsme předem vyložili pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 30 minut chladit do ledničky.

POSTUP NA NÁPLŇ

  • 1Během chlazení těsta si oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtky a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky. Jablka promícháme s cukrem (dosladíme podle chuti) a skořicí.
  • 2Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce.
  • 3Vychlazené těsto ve formě předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na předpečený korpus rozprostřeme strouhanku, na ni navršíme jablka, lehce je přimáčkneme. Nahoru na jablka nastrouháme na struhadle s velkými očky druhou polovinu těsta. Pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě.
  • 4Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou, kysanou smetanou nebo šlehačkou.
Laskominy od Maryny

Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

TĚSTO

250 g hrubé mouky

Hrubá mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

125 g másla

Máslo bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

80 g moučkového cukru

 

50 g kysané smetany

 

4 g prášku do pečiva

 

1 žloutek

 

na špičku nože vanilkového prášku nebo semínka z půlky lusku

 

špetka soli

 

NÁPLŇ

1½ kg kyselejších jablek

 

60 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)

 

5 lžic strouhanky

 

2 lžíce mleté skořice