Milí zákazníci, poptávka po naší službě se dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více zákazníků, omezujeme počet objednávek na jeden den na osobu. Počet položek nákupu je pak omezen na 35. Rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami, výjimku mají pouze senioři a ZTP. Plaťte prosím předem platební kartou. Současně pozastavujeme vracení nákupních tašek a zákazníky v karanténě prosíme, aby nám nevraceli vratné obaly. Všechny Vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY

  • 500 g brambor
  • 100 g hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2–3 lžíce sádla na pomazání
  • 2 sáčky vanilkového cukru

POSTUP

  • 1
    Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim mouku, promícháme a na pomoučeném stole vypracujeme hladké těsto. Důkladně ho posypáváme moukou, aby se nelepilo. Těsto rozdělíme na 6–8 dílů a rozválíme je na tenké placky.
  • 2
    Těžkou železnou nebo litinovou pánev rozehřejeme na vysokém ohni a placky na ní pečeme nasucho tak dlouho, dokud se na nich nevytvoří puchýřky. Poté placky otočíme a opečeme z druhé strany.
  • 3
    V rendlíku rozpustíme sádlo. Hotovou placku položíme na talíř a namažeme ji z vrchní strany rozpuštěným sádlem. Takto na sebe naskládáme všechny placky, které v pánvi opečeme.
  • 4
    V misce smícháme zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr. Smetanu vyšleháme dotuha a opatrně ji přimícháme k ochucené zakysané smetaně. Patenty na talíři trháme na kousky velikosti sousta a namáčíme je do smetany a povidel.

TIP

Bramborové těsto rychle řídne, pracujte s ním proto velmi rychle. Do smetany můžete přimíchat i semínka z 1 vanilkového lusku. Patenty můžete podávat také s mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. A skvěle chutnají s hruškovými povidly. Patenty se trhají a jedí rukama.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef