• Milí zákazníci, poptávka po naší službě se opět díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje nad naše aktuální kapacity. Moc nás to mrzí, ale abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, musíme omezit počet objednávek na osobu. To znamená, že aktuálně si můžete objednat pouze jednou denně. Současně rušíme i možnost doobjednávek. Dál soustředíme všechny naše síly na to, abychom ještě více navýšili kapacitu, a mohli tak zavážet všude, kde je nás teď potřeba. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Společně to zvládneme. Váš Rohlík.

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 500 g brambor
  • 100 g hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2–3 lžíce sádla na pomazání
  • 2 sáčky vanilkového cukru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim mouku, promícháme a na pomoučeném stole vypracujeme hladké těsto. Důkladně ho posypáváme moukou, aby se nelepilo. Těsto rozdělíme na 6–8 dílů a rozválíme je na tenké placky.
  • 2Těžkou železnou nebo litinovou pánev rozehřejeme na vysokém ohni a placky na ní pečeme nasucho tak dlouho, dokud se na nich nevytvoří puchýřky. Poté placky otočíme a opečeme z druhé strany.
  • 3V rendlíku rozpustíme sádlo. Hotovou placku položíme na talíř a namažeme ji z vrchní strany rozpuštěným sádlem. Takto na sebe naskládáme všechny placky, které v pánvi opečeme.
  • 4V misce smícháme zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr. Smetanu vyšleháme dotuha a opatrně ji přimícháme k ochucené zakysané smetaně. Patenty na talíři trháme na kousky velikosti sousta a namáčíme je do smetany a povidel.

TIP

Bramborové těsto rychle řídne, pracujte s ním proto velmi rychle. Do smetany můžete přimíchat i semínka z 1 vanilkového lusku. Patenty můžete podávat také s mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. A skvěle chutnají s hruškovými povidly. Patenty se trhají a jedí rukama.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

500 g brambor
100 g hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
200 ml smetany, min. 31%
 
6 lžic zakysané smetany
 
4 lžíce švestkových povidel
 
3 lžíce cukru krupice
 
2–3 lžíce sádla na pomazání
 
2 sáčky vanilkového cukru