Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g brambor
- 100 g hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
- 2–3 lžíce sádla na pomazání
- 6 lžic zakysané smetany
- 3 lžíce cukru krupice
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 200 ml smetany, min. 31%
- 4 lžíce švestkových povidel
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim mouku, promícháme a na pomoučeném stole vypracujeme hladké těsto. Důkladně ho posypáváme moukou, aby se nelepilo. Těsto rozdělíme na 6–8 dílů a rozválíme je na tenké placky.
- 2Těžkou železnou nebo litinovou pánev rozehřejeme na vysokém ohni a placky na ní pečeme nasucho tak dlouho, dokud se na nich nevytvoří puchýřky. Poté placky otočíme a opečeme z druhé strany.
- 3V rendlíku rozpustíme sádlo. Hotovou placku položíme na talíř a namažeme ji z vrchní strany rozpuštěným sádlem. Takto na sebe naskládáme všechny placky, které v pánvi opečeme.
- 4V misce smícháme zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr. Smetanu vyšleháme dotuha a opatrně ji přimícháme k ochucené zakysané smetaně. Patenty na talíři trháme na kousky velikosti sousta a namáčíme je do smetany a povidel.
Tip
Bramborové těsto rychle řídne, pracujte s ním proto velmi rychle.
Do smetany můžete přimíchat i semínka z 1 vanilkového lusku.
Patenty můžete podávat také s mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. A skvěle chutnají s hruškovými povidly.
Patenty se trhají a jedí rukama.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef