SUROVINY

  • 50 g hořké čokolády (min. 50 %)
  • 210 g ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
  • 180 g plnotučného mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g plátkové želatiny
  • 180 g smetany (min. 31 %)
  • 60 g dětských piškotů
  • 1 žloutek

SUROVINY NA PODÁVÁNÍ

  • 3 jahody rozkrojené na čtvrtiny
  • 180 g ušlehané smetany (min. 31 %)
  • 6 lístků máty

POSTUP

  • 1
    Žloutek promícháme v misce. Čokoládu nalámeme na malé kousky a odložíme stranou.
  • 2
    V rendlíku na mírném ohni zahřejeme mléko s cukrem na teplotu 38–40 °C. Odebereme 1 sběračku, přilijeme ji ke žloutku a ihned promícháme metličkou. Zbytek mléka s cukrem přivedeme k varu. Jakmile se mléko s cukrem začne vařit, přilijeme žloutkovou směs a za stálého míchání na mírném ohni necháme krátce (5 vteřin) přejít varem. Dáme stranou.
  • 3
    Želatinu dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty bobtnat. Poté vodu ze želatiny částečně odlijeme, v misce necháme jen 100 ml. Dáme do mikrovlnné trouby na 1 minutu na 700 W a necháme želatinu rozpustit. Rozpuštěnou želatinu vlijeme do žloutkové směsi, promícháme, přidáme nalámanou čokoládu a znovu promícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs přelijeme do studené mísy a necháme zchladnout na 35 °C.
  • 4
    Smetanu ušleháme dotuha a přimícháme do čokoládové směsi.
  • 5
    Na dno sklenic naskládáme piškoty, ovoce a zalijeme čokoládovou pěnou 0,5 cm pod okraj. Dáme na 20 minut chladit do ledničky.
  • 6
    Po vychladnutí podáváme s kopečkem ušlehané smetany, jahodami a mátou.

TIP

Potřebujete 6 sklenic a metlu.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA PODÁVÁNÍ