Suroviny na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g medu
  • 175 g moučkového cukru
  • 40 g změklého másla
  • 15 g kakaa
  • 10 ml tuzemáku
  • 2 vejce
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření

Suroviny na polevu

  • 250 g moučkového cukru
  • šťáva z ¼ citronu
  • 2 bílky

Suroviny na dokončenÍ

  • hladká mouka na podsypání těsta
  • 2 rozšlehaná vejce na potření

Ještě potřebujete

  • pečicí papír
  • potravinářskou fólii

Postup na těsto

  • 1
    Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Uděláme z něj váleček, slabě ho zasypeme moukou a zabalíme do potravinářské fólie. Necháme přes noc odležet v lednici.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  • 3
    Odleželé těsto necháme dojít do pokojové teploty. Poté ho rozválíme na slabě pomoučeném válu na placku silnou 3–4 mm. Vykrojíme požadované tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 8 minut.
  • 4
    Perníčky ihned po upečení potřeme rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé. Potřené perníčky přeneseme na tuhou podložku, kde je necháme minimálně den odpočinout, aby se nezkroutily. Poté je zdobíme bílkovou polevou.

Postup na polevu

  • 1
    Moučkový cukr prosejeme. V míse smícháme bílky, 1 lžíci vody a citronovou šťávu a postupně přimícháváme prosátý cukr. Mícháme dohladka. Hotovou polevou ihned naplníme cukrářský sáček a zdobíme perníčky.

TIP

Používejte tmavé kakao holandského typu. Těsto můžete míchat vařečkou nebo v robotu. Těsto v lednici vydrží až týden. Cukr prosejte klidně několikrát po sobě, poleva pak bude hladší. Polevu rozmíchejte opravdu dohladka. Pokud by v ní zůstaly žmolky, neprošly by zdobicí trubičkou. Na přípravu budete potřebovat vykrajovátka a cukrářský sáček se zdobicí špičkou.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na těsto

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suroviny na polevu

 
 
 

Suroviny na dokončenÍ

 
 

Ještě potřebujete