SUROVINY

  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 170 g másla a na vymazání formy
  • 300 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • hrubá mouka na vysypání formy

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • 2
    Mouku smícháme s práškem do pečiva. Máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme vejce a mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva.
  • 3
    Těsto vlijeme do připravené formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 60 minut.
  • 4
    Hotového beránka necháme zchladnout ve formě a teprve poté ho vyklopíme.

TIP

Množství těsta je na menší formu. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se v těstě neoddělil tuk (mělo by v sobě jemné krupičky). Těsto se pak může ve formě při pečení srazit a nevyběhne. Pokud se to přece jen stane, nezoufejte. Postavte mísu s těstem do teplé vodní lázně a třete tak dlouho, dokud se tuk nerozpustí a nespojí s ostatními surovinami opět v hladké těsto.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef