Suroviny na bábovku

  • 250 g másla
  • 6 vajec
  • 300 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g nahrubo nakrájených vlašských ořechů
  • 50 g kakaa
  • moučkový cukr na posypání hotové bábovky
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • 2
    V rendlíku rozehřejeme máslo. Pět vajec rozdělíme na žloutky a bílky do dvou misek. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky a jedno celé vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme mléko, máslo, mouku, nakrájené ořechy a kakao. Vše důkladně promícháme a nakonec opatrně po částech vmícháme sníh z bílků.
  • 3
    Těsto vlijeme do připravené formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 35–40 minut. Po upečení bábovku ihned vyklopíme z formy na mřížku. Po vychladnutí bábovku posypeme moučkovým cukrem.

TIP

Sníh z bílků musí být tak tuhý, že při obrácení dnem vzhůru nevypadne z misky. Po upečení zapíchněte do bábovky špejli. Pokud se na špejli objeví lepivé těsto, pečte bábovku dalších 5 minut a test se špejlí zopakujte. Nejde-li bábovku vyklopit, přikryjte obrácenou formu studenou mokrou utěrkou. Po chvilce se sama uvolní. Takovou pomoc ovšem nebudete potřebovat, když formu důkladně vymažete sádlem místo oleje nebo másla. Můžete ji také místo mouky vysypat strouhankou. Do těsta můžete přidat rozinky. Ještě horkou bábovku můžete potřít rozehřátým máslem a ihned posypat moučkovým cukrem.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na bábovku

250 g másla

6 vajec