Buy all ingredients right below the recipe
Ingredients
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 20 g moučkového cukru a moučkový cukr na obalení
- 20 g tuzemáku
- 30 g bílého vína
- 75 g zakysané smetany
- ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
- špetka soli
- sádlo na smažení
You also need
- potravinářskou fólii
- kuchyňský papír
Instructions
- 1Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, dáme do něj žloutky a přidáme moučkový cukr, tuzemák, bílé víno, zakysanou smetanu, citronovou kůru a špetku soli. Vše dobře smícháme a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny odpočinout.
- 2Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném vále plát silný 3–4 mm. Rádýlkem z něj vykrojíme kosočtverce velikosti sousta, které uprostřed třikrát prořízneme ostrým nožem tak, že po upečení vznikne mřížka. Připravené boží milosti položíme na stůl, kde je necháme ještě 10 minut přikryté utěrkou odpočívat.
- 3Ve vyšší pánvi na středním ohni rozpálíme vyšší vrstvu sádla a boží milosti v něm smažíme dozlatova. Usmažené pečivo skládáme na kuchyňský papír, který vsákne přebytečný tuk.
- 4Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru.
Tip
K přípravě budete potřebovat rádýlko.

Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef
