SUROVINY NA TĚSTO

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g vanilkového pudinkového prášku
  • 60 g másla do těsta a kousek na vymazání formy
  • 40 g kakaa
  • 7 g prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • špetka soli

SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 600 g mražených višní
  • 100 ml višňovice
  • 650 g smetany (min. 30%)
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g cukru krupice
  • 30 g solamylu
  • 2 vanilkové lusky

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 200 g čokoládových hoblin na ozdobení
  • 100 g višňového džemu
  • čerstvé višně nebo třešně na dozdobení

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • 2
    Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a poté ji necháme lehce zchladnout.
  • 3
    Bílky oddělíme od žloutků, přidáme k nim cukr, špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky přimícháme ke zchladlé, ale stále tekuté čokoládové směsi.
  • 4
    Do mísy prosijeme mouku, přidáme pudinkový prášek, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme prochladlou čokoládovou směs a důkladně promícháme. Po částech přidáme ušlehaný sníh a pomalu opatrně promícháme.
  • 5
    Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v rozehřáté troubě 45–50 minut.
  • 6
    Upečený korpus necháme vychladnout, vyndáme ho z formy a dáme do lednice vychladit.

POSTUP NA NÁPLŃ

  • 1
    Do rendlíku vlijeme 300 ml vody a višňovici a přidáme cukr. Začneme zahřívat a postupně přidáváme za stálého míchání metličkou solamyl tak, aby se nevytvořily hrudky. Přivedeme k varu a přisypeme mražené višně. Necháme povařit, dokud nejsou višně prohřáté. Poté je přecedíme a dáme stranou. Šťávu svaříme dohusta, přidáme okapané višně, promícháme a necháme vychladnout.
  • 2
    Vanilkové lusky podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme semínka. Dáme je do dobře vychlazené smetany, přidáme moučkový cukr a vše vyšleháme dotuha. Dáme vychladit do lednice.

POSTUP NA DOKONČENÍ

  • 1
    Vychladlý korpus rozřízneme podélně na třetiny. Spodní část potřeme džemem, polovinou višňové směsi a čtvrtinou ušlehané smetany. Navrch položíme druhý plát korpusu, který potřeme druhou polovinou višňové směsi a druhou čtvrtinou šlehačky. Na něj položíme poslední plát korpusu.
  • 2
    Dort potřeme navrchu i po stranách většinou zbývající šlehačky. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku, jehož pomocí dort ozdobíme šlehačkovými pusinkami.
  • 3
    Nakonec dort ozdobíme čerstvými višněmi nebo třešněmi a čokoládovými hoblinkami.
     
     
     
     
     
     
     
     
     

TIP

Upečené těsto poznáte tak, když doprostřed korpusu zapíchnete špejli a vytáhnete ji, zůstane suchá. Pokud je na špejli po vytažení syrové těsto, pečte ještě chvíli. Když necháte korpus vychladit v lednici, bude se lépe krájet. Na přípravu budete potřebovat dortovou formu o Ø 22 cm a cukrářský sáček.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA TĚSTO

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA NÁPLŇ

 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA DOKONČENÍ

 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU