SUROVINY NA KOLÁČ

  • 500 g oloupaných jablek zbavených jádřinců
  • 150 g cukru krupice
  • 60 g vanilkového pudinkového prášku
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 piškotový korpus o průměru 28 cm
  • šťáva z ½ citronu
  • špetka skořice

SUROVINY NA SNÍH

  • 3 bílky
  • 70 g cukru krupice

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • stěrku

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.

POSTUP

  • 1
    Jablka nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm.
  • 2
    Do většího kastrolu vlijeme 500 ml vody, přidáme cukr a přivedeme na středním ohni k teplotě 38–40 °C. Poté 150 ml sladké vody odebereme, smícháme ji s pudinkovým práškem a pudinkovou směs vlijeme zpět do kastrolu. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté stáhneme oheň pod třetinu.
  • 3
    Přidáme nakrájená jablka, vanilkový cukr a skořici a stále na mírném ohni 10 minut pomalu vaříme. Přilijeme citronovou šťávu, promícháme a vaříme, dokud nebudou jablka měkká. Pokud je směs hustší než polotekutá, přilijeme trochu vody.
  • 4
    Jakmile jsou jablka měkká, přidáme rozinky a mandle, promícháme, stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
  • 5
    Korpus vložíme do dortové formy a povrch potřeme meruňkovou marmeládou. Na marmeládu rozetřeme jablečnou směs a dáme vychladit do lednice.
  • 6
    Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. Stěrkou ho rozprostřeme na koláč a opálíme ho cukrářskou pistolí, nebo krátce vložíme pod rozehřátý gril v troubě a zapečeme dozlatova.

TIP

K přípravě budete potřebovat dortovou formu o průměru 28 cm.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA KOLÁČ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA SNÍH

 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM