SUROVINY NA KOLÁČ

  • 500 g vypeckovaných zralých meruněk
  • 160 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g vanilkového cukru
  • 250 g zakysané smetany
  • 4 žloutky

SUROVINY NA DROBENKU

  • 50 g cukru krupice
  • 50 g hrubé mouky
  • 20 g másla

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • potravinářskou fólii

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.

POSTUP NA KOLÁČ

  • 1
    Změklé máslo smícháme s prosátou moukou, moučkovým cukrem a 1 žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočinout 12 hodin. Poté vyválíme na pomoučené desce z těsta 5 mm silný plát a vyložíme jím pečicí formu.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 3
    Zbylé žloutky, vanilkový cukr a zakysanou smetanu smícháme dohromady.
  • 4
    Do připravené formy rozložíme na těsto půlky meruněk, přelijeme smetanovou náplní a posypeme drobenkou. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40 minut.

POSTUP NA DROBENKU

  • 1
    Všechny suroviny smícháme rukama v míse do sypké směsi.

TIP

K pečení budete potřebovat dortovou formu o průměru 28 cm.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef