SUROVINY NA BUCHTY

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 g sádla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce tuzemáku
  • moučkový cukr
  • špetka soli

SUROVINY NA MAKOVOU NÁPLŇ

  • 250 g mletého máku
  • 450 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g másla

SUROVINY NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rozinek namočených v tuzemáku
  • 80 g moučkového cukru

SUROVINY NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

  • 1 kelímek švestkových povidel
  • 1 lžíce tuzemáku

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.

POSTUP NA BUCHTY

  • 1
    Mléko rozdělíme do dvou rendlíků a oba zahřejeme tak, aby bylo mléko teplé, ne horké. V jednom rendlíku rozpustíme 50 g másla, do druhého dáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme nakynout kvásek.
  • 2
    Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a zbytek cukru a promícháme. K mouce rozklepneme vejce a přilijeme teplé mléko s máslem a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme ho moukou a necháme na teplém místě přibližně 1 hodinu kynout, dokud těsto neznásobí svůj objem.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 4
    Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném stole plát silný 1 cm a obráceným hrnečkem vykrojíme kolečka. Doprostřed každého kolečka položíme 1 lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem dolů položíme buchty na pomoučený stůl.
  • 5
    Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé. Každou buchtu důkladně ze všech stran pomažeme sádlem. Na závěr potřeme zbylým sádlem i vrchní stranu buchet. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 50–60 minut dozlatova.
  • 6
    V rendlíku rozehřejeme zbylé máslo s tuzemákem, a jakmile pekáč vyndáme z trouby, ještě horké buchty jím pomažeme. Na talíři buchty posypeme moučkovým cukrem.

POSTUP NA MAKOVOU NÁPLŇ

  • 1
    V rendlíku smícháme všechny suroviny, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a za častého míchání vaříme, dokud náplň nezhoustne. Hotovou náplň necháme vychladnout.

POSTUP NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

  • 1
    Tvaroh rozmícháme dohladka se žloutky, cukrem a scezenými rozinkami.

POSTUP NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

  • 1
    Povidla rozmícháme dohladka s tuzemákem.
     

TIP

Kynuté těsto chce trochu cviku, ale zvládnout ho může každý. Je třeba ho skutečně důkladně propracovat – vařečkou ho musíte jakoby nadlehčit, aby se do něj dostal vzduch. Těsto se po chvilce samo začne odlepovat od stěn mísy. Hotové je, když je krásně hladké a nelepí se. Upečené buchty poznáte podle toho, že se od sebe krásně oddělují. Samy se vysypou, když pekáč překlopíte na vál. Nejlepší tvaroh do buchet je balený v alobalu; ve vaničkách bývá poměrně řídký. Buchty se kvůli řídkému, méně kvalitnímu tvarohu během pečení trhají. Buchty důkladně uzavřete, náplň nesmí nikde ani prosvítat, jinak by při pečení vytekla ven. A každou důkladně pomažte rozpuštěným sádlem ze všech stran – jen tak se po upečení neslepí a budou vláčné. Pro úspěch buchet jsou důležité tři věci: správně vypracované těsto, dobře uzavřené buchty a důkladné promazání tukem. Místo sádla můžete použít i máslo.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA BUCHTY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA MAKOVOU NÁPLŇ

 
 
 
 

SUROVINY NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

 
 
 
 

SUROVINY NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM