Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 500 g syrových brambor (varný typ B)
  • 1 menší syrový batát (cca 200 g)
  • 1 velká žlutá cibule (cca 100 g)
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g čerstvých bílých žampionů
  • 400 g červených fazolí z plechovky
  • 400 g sterilované hnědé čočky z plechovky
  • 100 ml polotučného mléka (nebo libovolného rostlinného)
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
  • 100 ml vody
  • 2 hrsti čerstvé petrželové natě (cca 7 g)
  • Šťáva z ½ menšího citronu
  • Sůl
  • Pepř

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1
    Nejprve oloupejte brambory s batátem, dejte je do většího hrnce, zalijte dostatkem vody a přiveďte na silném plameni k varu. Mezitím si oloupejte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte najemno a česnek prolisujte. Až voda v hrnci začne vřít, snižte plamen na střední a brambory s batátem vařte doměkka 15⁠–⁠20 minut.
  • 2
    Mezitím si očistěte žampiony a nakrájejte je na malé kousky (velké zhruba jako fazole). Červené fazole a čočku sceďte a propláchněte pod proudem vody.
  • 3
    Až se dovaří brambory s batátem, obsah hrnce sceďte, přidejte do něj mléko a sůl a vše vyšlehejte do hladké kaše.
  • 4
    Poté si ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2⁠–⁠3 minuty. K opečené cibuli přidejte nakrájené žampiony a sůl a vše opékejte dalších 4⁠–⁠5 minut na středním plameni. Následně přidejte česnek, mletou papriku, med a rajčatový protlak a vše opékejte ještě další 1⁠–⁠2 minuty. Poté snižte plamen na mírný až střední, přidejte do pánve rajčata z plechovky, 100 ml vody, fazole a čočku a celou směs vařte 5⁠–⁠10 minut, dokud nezhoustne.
  • 5
    Mezitím začněte předehřívat troubu na 210 °C, připravte si menší zapékací formu (cca 10 cm × 20 cm) a nakrájejte si najemno petrželovou nať.
  • 6
    Hotovou fazolovou směs v pánvi smíchejte s nakrájenou petrželovou natí a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Následně obsah pánve přendejte do připravené zapékací formy a naneste na ni kaši z brambor a batátu. Navrchu kaše vytvořte pomocí vidličky pruhy, formu dejte do trouby a koláč pečte 35⁠–⁠40 minut při 200⁠–⁠210 °C dozlatova.
  • 7
    Hotový pastýřský koláč vyndejte z trouby, ve formě ho naporcujte a ještě teplý podávejte.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY