Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g syrových brambor (varný typ B)
- 1 menší syrový batát (cca 200 g)
- 1 velká žlutá cibule (cca 100 g)
- 4 stroužky česneku
- 150 g čerstvých bílých žampionů
- 400 g červených fazolí z plechovky
- 400 g sterilované hnědé čočky z plechovky
- 100 ml polotučného mléka (nebo libovolného rostlinného)
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 100 ml vody
- 2 hrsti čerstvé petrželové natě (cca 7 g)
- Šťáva z ½ menšího citronu
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve oloupejte brambory s batátem, dejte je do většího hrnce, zalijte dostatkem vody a přiveďte na silném plameni k varu. Mezitím si oloupejte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte najemno a česnek prolisujte. Až voda v hrnci začne vřít, snižte plamen na střední a brambory s batátem vařte doměkka 15–20 minut.
- 2Mezitím si očistěte žampiony a nakrájejte je na malé kousky (velké zhruba jako fazole). Červené fazole a čočku sceďte a propláchněte pod proudem vody.
- 3Až se dovaří brambory s batátem, obsah hrnce sceďte, přidejte do něj mléko a sůl a vše vyšlehejte do hladké kaše.
- 4Poté si ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty. K opečené cibuli přidejte nakrájené žampiony a sůl a vše opékejte dalších 4–5 minut na středním plameni. Následně přidejte česnek, mletou papriku, med a rajčatový protlak a vše opékejte ještě další 1–2 minuty. Poté snižte plamen na mírný až střední, přidejte do pánve rajčata z plechovky, 100 ml vody, fazole a čočku a celou směs vařte 5–10 minut, dokud nezhoustne.
- 5Mezitím začněte předehřívat troubu na 210 °C, připravte si menší zapékací formu (cca 10 cm × 20 cm) a nakrájejte si najemno petrželovou nať.
- 6Hotovou fazolovou směs v pánvi smíchejte s nakrájenou petrželovou natí a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Následně obsah pánve přendejte do připravené zapékací formy a naneste na ni kaši z brambor a batátu. Navrchu kaše vytvořte pomocí vidličky pruhy, formu dejte do trouby a koláč pečte 35–40 minut při 200–210 °C dozlatova.
- 7Hotový pastýřský koláč vyndejte z trouby, ve formě ho naporcujte a ještě teplý podávejte.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.