Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA LANGOŠE
- 400 ml polotučného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička třtinového cukru krystal
- 400 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 2 lžíce řepkového oleje
- Sůl
SUROVINY NA DIP
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 stroužky česneku
- 100 g jogurtu řeckého typu (0 % tuku)
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- 80 g eidamu (30 % tuku v sušině)
- 2 lžíce olivového oleje
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve připravte těsto. V menším hrnci na středním plameni ohřejte mléko na tělesnou teplotu (teplotu zkontrolujte prstem – pocitově by mléko mělo být vlažné). Ohřáté mléko přelijte do větší mísy, přidejte do něj čerstvé droždí, třtinový cukr, špaldovou mouku a bílý jogurt a vypracujte těsto. Nádobu s hotovým těstem zabalte do potravinové fólie, dejte na teplé místo a těsto nechte cca 1 hodinu kynout.
- 2Mezitím si připravte dip: Česnek oloupejte a prolisujte do menší mísy, přidejte k němu tvaroh, jogurt řeckého typu, sůl a pepř, vše promíchejte a mísu dejte zatím do lednice. Dále si najemno nastrouhejte eidam.
- 3Těsně před vykynutím těsta dejte předehřívat troubu na 195 °C a vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm).
- 4Až vykyne těsto, přemístěte ho z nádoby na pracovní plochu a nožem ho rozdělte na kousky o hmotnosti cca 150 g. Z jednotlivých kousků těsta vytvarujte placky o průměru zhruba 15–20 cm a tloušťce cca 0,5 cm. Placky naskládejte na vyložený plech, pomocí mašlovačky je potřete celkem 2 lžícemi řepkového oleje a následně je posypte solí.
- 5Plech s plackami dejte do vyhřáté trouby a pečte 12–15 minut při 190–195 °C.
- 6Upečené placky potřete vychlazeným tvarohovým dipem, posypte nastrouhaným eidamem, pokapejte celkem 2 lžícemi olivového oleje a podávejte.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.