Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 2 jarní cibulky
- 250 g celozrnné pohankové mouky hladké
- 120 g zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 220 g brambor varného typu C (uvařených)
- 120 g ricotty
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Jarní cibulky nakrájejte najemno.
- 2Následně si připravte těsto na pirohy: Ve velké míse smíchejte pohankovou mouku, zakysanou smetanu, vejce a špetku soli a vypracujte vláčné těsto. Poté dejte mísu stranou a nechte těsto cca 15 minut odpočívat.
- 3Mezitím dejte do velkého hrnce vařit dostatek vody na vaření pirohů. Dále si připravte náplň: Uvařené brambory rozmačkejte šťouchadlem a smíchejte s ricottou, solí a pepřem.
- 4Po uvedené době začněte tvarovat pirohy: Odleželé těsto vyválejte válečkem na 2–3 mm silný plát a skleničkou nebo formičkou z něj vykrajujte kolečka o průměru cca 12 cm. Doprostřed každého kolečka vždy dejte trochu bramborové náplně, následně kolečko přeložte přes náplň na půl a volné okraje těsta stlačte k sobě (např. prsty nebo vidličkou).
- 5Až začne vřít voda v hrnci, vložte do ní připravené pirohy a vařte je na středním plameni bez pokličky, dokud nevyplavou na hladinu (potrvá to zhruba 5 minut). Poté je z hrnce vyjměte.
- 6Během vaření pirohů si opečte nakrájenou jarní cibulku: V menší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibulku a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. Následně ji z pánve vyjměte.
- 7Hotové pirohy rozdělte do 3 talířů, ke každé porci přidejte opečenou cibulku a podávejte.
Tip
Pro ještě lepší chuť můžete na pánvi opéct i uvařené pirohy (postačí přibližně 2 minuty na středním plameni).

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.