Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience na tofu
- 200 g červené čočky
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
Na tatarku
- 200 g nakládaných okurek
- ½ hrsti čerstvého kopru
- 1 malá cibule
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
Na bramborovou kaši
- 1 kg syrových brambor
- 30 g másla
- 250 ml polotučného mléka
Na tip
- Jarní cibulka
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Mezitím si připravte tatarku: Nakládané okurky a čerstvý kopr nakrájejte najemno. Cibuli oloupejte a také nakrájejte najemno. Všechny nakrájené ingredience dejte do středně velké misky, smíchejte s řeckým jogurtem, vinným octem a dijonskou hořčicí a dochuťte solí a pepřem. Hotovou tatarku dejte prozatím odležet do lednice, než připravíte tofu a kaši (minimálně ale na 10 minut).
- 2Po 2 hodinách chlazení tofu začněte s přípravou bramborové kaše: Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky, přemístěte do většího hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody, osolte a přiveďte k varu. Mezitím vyndejte z lednice tofu a nakrájejte ho na kostičky o velikosti cca 2 cm × 2 cm (nebo na kousky libovolného jiného tvaru). Až začne vřít voda s bramborami, snižte plamen na střední stupeň a brambory vařte 15–18 minut, dokud nezměknou.
- 3Během vaření brambor si opečte nakrájené tofu: Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte tofu a opékejte ho 12–15 minut na středním plameni.
- 4Až se dovaří brambory, sceďte je, přidejte k nim do hrnce máslo a začněte obsah hrnce šlehat elektrickým šlehačem na střední výkon. Během šlehání do hrnce postupně přilévejte mléko, dokud kaše nebude mít jemnou konzistenci. Hotovou kaši dochuťte solí.
- 5Opečené tofu rozdělte na 4 porce a podávejte s bramborovou kaší a vychlazenou tatarkou.
- 6Nejprve začněte připravovat čočkové tofu: Červenou čočku dejte do mixovací nádoby a v rychlovarné konvici přiveďte k varu 500 ml vody. Vroucí vodou zalijte čočku v nádobě a nechte ji 15–20 minut odležet. Následně čočku rozmixujte dohladka, vzniklou směs přemístěte do středně velkého hrnce, přiveďte k varu a za stálého míchání ji vařte 4–5 minut na středním plameni, dokud směs nezhoustne. V této fázi přípravy tofu můžete do směsi přidat sušené bylinky nebo koření – například bazalku, oregano, tymián, mletou papriku, mleté chilli a mnoho dalších. Poté obsah hrnce dochuťte solí, přendejte do libovolné menší obdélníkové formy a nechte 1 hodinu tuhnout na kuchyňské lince. Po této době formu vložte do lednice a nechte odležet další 2 hodiny.

Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je