Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Na maso
- 600 g kuřecích prsních prsou
- 4 lžic bílého jogurtu
- 2 lžic citrónové šťávy
- 3 stroužky česneku
- 3 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžic garam masala koření
- 2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého muškátového květu
- ½ lžička mletého římského kmínu
- ½ lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
Zbylé ingredience
- 500 g basmati rýže
- 1 l kokosového mléka
- 350 g bílého jogurtu
- 4 středně velké cibule
- Slunečnicový olej
- 1 ks citrónu
- 1 chilli paprička
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1V misce smícháme bílý jogurt, citrónovou šťávu, stroužky česneku, strouhaný zázvor, garam masala koření, kajenský pepř, kurkumu, muškátový květ, římský kmín, mletý koriandr a sůl. Tato směs bude marináda pro naše kuřecí maso.
- 2Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a naneseme na ně marinádu. Necháme maso odpočívat v lednici nejméně 1 hodinu (ideálně déle, nejlépe přes noc), aby se aroma marinády dostatečně vsáklo. V hrnci uvaříme basmati rýži podle návodu na obalu, ale necháme ji vařit jen do poloměkka. Poté ji odstavíme a necháme stranou. Ve velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej a osmažíme nakrájenou cibuli, dokud nebudou zlatě hnědé a křupavé.
- 3K cibuli přidáme nakrájenou chilli papričku a na chvíli osmažíme. Nyní přidáme kokosové mléko a necháme ho zahřát. Do vroucího kokosového mléka přidáme předvařenou rýži a promícháme. Na vrch rýže položíme smažené kuřecí kousky. Zakryjeme poklicí a necháme biryani vařit na mírném ohni asi 5-10 minut, dokud se všechny chutě spojí a rýže je dokonale uvařená.
- 4Servírujeme s plátky citrónu a můžeme ozdobit čerstvě nasekaným koriandrem a chilli papričkou.

Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.