Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 300 g jasmínové rýže
- 350 g čerstvých nebo mražených krevet (oloupané, zbavené střívek)
- 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe arašídového) + 1 lžíce olivového
- 4 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
- 1 malá cibule (najemno nakrájená)
- 1 malý pórek (nakrájený na proužky)
- 2 vejce
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce kokosového cukru (případně postačí třtinový)
- 1 středně velká mrkev (nakrájená na drobné kostičky)
- 150 g mraženého hrášku
- 3 jarní cibulky (nakrájené na šikmé plátky)
- Šťáva z jedné limetky a limetový kaviár
- 1 hrst čerstvého koriandru
- Nakrájené chilli papričky (volitelné, dle chuti)
- Čerstvě mletý černý pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Začneme tím, že si vše nakrájíme. Uvařenou rýži rozprostřeme na plech, aby se zrnka od sebe oddělila, a necháme ji vychladnout.
- 2Krevety opereme. Opepříme, zakápneme olivovým olejem a přidáme 1 stroužek drcené česneku a 1 chilli papričku dle chuti. Na velké pánvi nebo woku rozpálíme lžíci oleje a krátce na něm orestujeme krevety. Stačí 2–3 minuty, dokud nezrůžoví a nejsou pevné. Vyjmeme je z pánve a dáme stranou.
- 3Přidáme další lžíci oleje a na středním plameni na pánvi rozšleháme vejce. Mícháme je, dokud nevzniknou měkká míchaná vajíčka. Dáme je stranou ke krevetám.
- 4Na stejné pánvi opražíme zbylý česnek a cibuli a necháme rozvonět. Přidáme mrkev, hrášek a polovinu pórku, krátce a velmi zprudka orestujeme. Zelenina musí zůstat křupavá.
- 5Do pánve přihodíme rýži a promícháváme, aby se rovnoměrně prohřála. V misce smícháme rybí omáčku, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, cukr a limetovou šťávu. Přilijeme do pánve. Rýži mícháme tak, aby byla rovnoměrně obalená v omáčkách.
- 6Nakonec vmícháme krevety, vejce, koriandr a druhou polovinu pórku. Promícháme a necháme ještě minutu prohřát. Servírujeme s limetovým kaviárem a chilli papričkou dle chuti.

Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.