Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTOVINY
- 100 g hladké mouky
- 100 g semolinové mouky
- 2 vejce
- 1-2 lžíce olivového oleje
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 150 g ricotty
- 100 g uzený losos
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 žloutek
- Sůl
- Mletý pepř
SUROVINY NA PŘÍLOHU
- 300 g čerstvého špenátu
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
- 100 g ricotty
- Čerstvá pažitka
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Na vál nasypeme obě mouky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a přidáme olej. Vidličkou nejdříve prošleháme vejce s trochou mouky a následně začneme těsto zpracovávat rukama. Hněteme, dokud se těsto nespojí. Těsto má tužší konzistenci. Vytvoříme kouli, zabalíme do potravinové fólie a dáme nejméně na 30 minut do lednice.
- 2Mezitím si připravíme náplň. Uzeného lososa nasekáme najemno a smícháme s ricottou, žloutkem a nasekanou pažitkou. Dochutíme solí a mletým pepřem.
- 3Připravíme také dušený špenát. Listy špenátu opereme a podusíme na pánvi. Přidáme ricottu, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
- 4Těsto rozdělíme na 2 kusy. Každý rozválíme válečkem na co nejtenčí plát o šířce 15-16 cm. Během vyvalování podsypáváme další moukou co nejméně.
- 5V případě použití strojku na těstoviny na něm nastavíme nejširší rozestup. Těsto projedeme na strojku 2x, snížíme rozestup o jeden stupeň a opět těsto 2x projedeme. Nyní těsto přeložíme jedním koncem do dvou třetin a druhým koncem překryjeme.
- 6Celý proces se strojkem opakujeme: 2x na první stupeň a jednou na druhý stupeň. Poté dále snižujeme až k sedmému stupni. Na mém strojku je celkem 8 stupňů.
- 7Vyválený plát položíme na lehce poprášený vál moukou a cca 0,5 cm od kraje naneseme kopečky s náplní s dostatečným rozestupem. Kolem náplně pomažeme plát rozšlehaným bílkem. Kopečky s náplní překryjeme druhou polovinou těsta a mezi kopečky přitiskneme těsto k sobě. Snažíme se, aby u náplně nevznikl prázdný prostor. Pomocí radélka nebo nože rozdělíme těsto na jednotlivé kusy. Kraje přimáčkneme, aby se při vaření nerozevřely.
- 8Do širokého hrnce dáme vařit přibližně 4 l vody. Přidáme 2 lžičky soli a přivedeme k varu.
- 9Jakmile voda na těstoviny zavře, těstoviny vložíme do vody, oheň stáhneme, aby lehce probublávala. Jednotlivé kusy postupně vkládáme do vody, dáváme jen tolik kusů, aby měl každý dostatek místa a neslepily se při vaření. Vaříme je 8 minut.
- 10Podáváme na dušeném špenátu s ricottou posypané pažitkou a citronovou kůrou.

Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!