Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 2 cibule
- 600 g kuřecích prsou
- 1 lžíce oleje
- 2 lžičky mleté červené papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 40 g rajčatového protlaku
- 300 ml kuřecího vývaru
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1/2 ks limetky
- 1/2 lžičky pepře
K podávání v batátu
- 2 větší batáty
- 1 avokádo
- citronová šťáva
- sůl
- mletý pepř
- čerstvá petrželka
K podávání s quinoou
- 250-300 g quinoi
- 1 avokádo
- 2 rajčata
- 1 malá červená cibule
- sůl
- mletý pepř
- citronová šťáva
- čerstvá petrželka
POSTUP
- 1Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso očistíme a osolíme. Česnek a zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- 2Troubu zapneme na dolní a horní ohřev a nastavíme 140°C.
- 3V pekáči rozehřejeme olej a cibuli opečeme. Jakmile zesklovatí, přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Poté zasypeme červenou paprikou, přidáme česnek a zázvor a rajský protlak. Minutu opékáme a zalijeme vývarem. Osolíme. Přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme podle velikosti masa 1,5 - 2 hodiny.
- 4Jakmile jde snadno maso natrhat vidličkami, je hotové. Maso natrháme na vlákna a dochutíme třtinovým cukrem, šťávou z poloviny limetky, mletým pepřem a dobře promícháme.
Varianta podávání v batátu
- 1Batáty omyjeme a osušíme. Rozkrojíme je podélně na poloviny. Z druhé strany lehce seřízneme, aby měly dobrou stabilitu.
- 2Položíme na plech vyložený pečícím papírem pokapeme olejem a osolíme. Pokud máme místo v troubě při pečení masa, vložíme do trouby a pečeme společně. Po hodině zkontrolujeme, zda jsou propečené. Pokud pečeme batáty samostatně, pečeme je 30 minut na 200 °C.
- 3Po upečení v batátu vydlabeme 1 cm do hloubky. Naplníme trhaným masem a navrstvíme mačkané avokádo ochucené citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Posypeme sekanou petrželkou.
Varianta podávání s quinoou
- 1Quinou propláchneme a uvaříme dle návodu na obalu. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a oloupeme slupku. Poté jej rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na drobné kostky, cibuli na drobno. Vše smícháme. Dochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Do misky vložíme uvařenou quinou, trhané maso a salát s avokádem. Posypeme sekanou petrželkou a proužky cibule.

Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!
