Přeskočit navigaci

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 2 cibule
  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 ks limetky
  • 1/2 lžičky pepře

K podávání v batátu

  • 2 větší batáty
  • 1 avokádo
  • citronová šťáva
  • sůl
  • mletý pepř
  • čerstvá petrželka

K podávání s quinoou

  • 250-300 g quinoi
  • 1 avokádo
  • 2 rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • citronová šťáva
  • čerstvá petrželka

POSTUP

  • 1
    Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso očistíme a osolíme. Česnek a zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  • 2
    Troubu zapneme na dolní a horní ohřev a nastavíme 140°C.
  • 3
    V pekáči rozehřejeme olej a cibuli opečeme. Jakmile zesklovatí, přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Poté zasypeme červenou paprikou, přidáme česnek a zázvor a rajský protlak. Minutu opékáme a zalijeme vývarem. Osolíme. Přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme podle velikosti masa 1,5 - 2 hodiny.
  • 4
    Jakmile jde snadno maso natrhat vidličkami, je hotové. Maso natrháme na vlákna a dochutíme třtinovým cukrem, šťávou z poloviny limetky, mletým pepřem a dobře promícháme.

Varianta podávání v batátu

  • 1
    Batáty omyjeme a osušíme. Rozkrojíme je podélně na poloviny. Z druhé strany lehce seřízneme, aby měly dobrou stabilitu.
  • 2
    Položíme na plech vyložený pečícím papírem pokapeme olejem a osolíme. Pokud máme místo v troubě při pečení masa, vložíme do trouby a pečeme společně. Po hodině zkontrolujeme, zda jsou propečené. Pokud pečeme batáty samostatně, pečeme je 30 minut na 200 °C.
  • 3
    Po upečení v batátu vydlabeme 1 cm do hloubky. Naplníme trhaným masem a navrstvíme mačkané avokádo ochucené citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Posypeme sekanou petrželkou.

Varianta podávání s quinoou

  • 1
    Quinou propláchneme a uvaříme dle návodu na obalu. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a oloupeme slupku. Poté jej rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na drobné kostky, cibuli na drobno. Vše smícháme. Dochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Do misky vložíme uvařenou quinou, trhané maso a salát s avokádem. Posypeme sekanou petrželkou a proužky cibule.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!

SUROVINY

K podávání v batátu

K podávání s quinoou