Přeskočit navigaci

2 PORCE
Majstrštyk

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • cuketa
  • 120 g tučného jogurtu
  • 50 g fety + další k podávání
  • stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst hladkolisté petrželky
  • hrst bazalky
  • hrst máty
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • 1
    Cuketu omyjte, osušte a podélně rozpulte. Na vnitřní straně vyřezejte šikmými tahy pomocí ostrého nože mřížku, dejte pozor, ať cuketu kompletně neproříznete. Řádně ji osolte a sůl jemně vmasírujte do zářezů, takto nechte odpočívat 30 minut, cuketa by měla díky soli pustit vodu a „vypotit“ se. Předehřejte troubu na 190 °C a rozpalte pánev, která je vhodná i do trouby.
  • 2
    Cuketu papírovou utěrkou osušte a opatrně ji položte stranou se zářezy dolů do rozpálené pánve se lžící oleje. Opékejte zprudka zhruba 5 minut, dokud cuketa není opečená a zlatavo hnědá, následně ji otočte a dalších 5 minut zahřívejte. Pánev s opečenou cuketou vložte do předehřáté trouby na 5 minut, poté cuketu opět otočte a pečte posledních 5 minut, cuketa by měla být již kompletně měkká, pokud není, pečte dále.
  • 3
    Mezitím si připravte dip. Do mixéru přidejte jogurt, olej, bylinky, fetu, sůl a pepř a rozmixujte na hladký bylinkový dip. Rozprostřete ho na talíř, přidejte zkaramelizovanou cuketu a nakonec posypte ještě trochou rozdrobené fety a najemno nakrájenou petrželkou, můžete přidat také opražené pistácie.
Rohlík vaří

SUROVINY